OliveMagazine

Γιορτινό χαρουπόψωμο

Γιορτινό χαρουπόψωμο

Μερίδες:για 1 ταψί διαμ. 23-24εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:25'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 550γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250γρ. χαρουπάλευρο
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • χλιαρό νερό όσο σηκώσει η ζύμη
  • λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
  • 200γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • λίγο σουσάμι
  • 1 ολόκληρο καρύδι με το τσόφλι του
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε με κουτάλι τα τρία αλεύρια με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή που δεν θα κολλά πολύ στα χέρια σας και θα ζυμώνεται εύκολα, για 3 λεπτά περίπου.

Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε τη ζύμη στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί διαμ. 23-24εκ. Κρατάτε μερικά καρύδια στην άκρη και χοντροκόβετε τα υπόλοιπα. Πατάτε τη φουσκωμένη ζύμη του ψωμιού να καθίσει, κρατάτε στην άκρη ένα μικρό μέρος ζύμης, όσο χωράει η χούφτα σας.

Πασπαλίζετε τα χοντροκομμένα καρύδια πάνω στη ζύμη του ψωμιού, ζυμώνετε για λίγο να ενσωματωθούν και την πλάθετε σε μπάλα. Την απλώνετε μέσα στο λαδωμένο ταψί.

Χωρίζετε τη ζύμη που κρατήσατε στη μέση και πλάθετε δύο κορδόνια. Τα τοποθετείτε σταυρωτά πάνω από το ψωμί στο ταψί. Τοποθετείτε το ολόκληρο καρύδι στο κέντρο του σταυρού. Λαδώνετε ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού, τοποθετείτε τα καρύδια που κρατήσατε με διακοσμητικό τρόπο και πασπαλίζετε με σουσάμι όλη την επιφάνεια του ψωμιού. Τοποθετείτε τη σχάρα του φούρνου στην πιο κάτω σκάλα και ακουμπάτε πάνω το ταψί. Αφήνετε το ταψί στο φούρνο για ένα μισάωρο να φουσκώσει πάλι.

Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC στον αέρα, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε το ψωμί για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί και να κάνει μια ωραία κρούστα από πάνω. Αφήνετε να κρυώσει και κόβετε.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr