OliveMagazine

Γιουβέτσι οσομπούκο με μαυροδάφνη και πορτοκάλι

Γιουβέτσι οσομπούκο με μαυροδάφνη και πορτοκάλι

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:2:50'
Έτοιμο σε:3:5'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1.200γρ. μοσχαρίσιο κότσι (οσομπούκο), σε μερίδες με το κόκκαλο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • λίγο αλεύρι για πασπάλισμα
  • ½ λίτρο μαυροδάφνη
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 2 ντομάτες μεγάλες ώριμες, τριμμένες
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 500γρ. κριθαράκι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μυζήθρα ξερή τριμμένη για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα το μοσχάρι, σοτάρετε πολύ καλά και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα και το βγάζετε στην άκρη.

Ρίχνετε στην ίδια κατσαρόλα το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο και τα μπαχαρικά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά. Βάζετε ξανά το μοσχάρι στην κατσαρόλα και πουδράρετε με λίγο αλεύρι.

Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε στην κατσαρόλα το χυμό πορτοκάλι, τις φλούδες από το ένα πορτοκαλί, τις ντομάτες, το θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία να πάρει μια βράση.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μεταφέρετε το φαγητό σε γάστρα, προσθέτετε 1 γεμάτο φλιτζάνι νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζετε με το καπάκι της γάστρας και βάζετε το φαγητό στο φούρνο για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Μετά από 2 ώρες βγάζετε το καπάκι της γάστρας, προσθέτετε το κριθαράκι, το μαϊντανό, λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται, ανακατεύετε, και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι. Σερβίρετε το γιουβέτσι ζεστό σε πιάτα και πασπαλισμένο με ξερή μυζήθρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr