OliveMagazine

Γκασπάτσο, η ισπανική κρύα ντοματόσουπα

Γκασπάτσο, η ισπανική κρύα ντοματόσουπα

Μερίδες:Για μια κανάτα
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:0'
Έτοιμο σε:25'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες
  • 150γρ. αγγούρι καθαρισμένο, ξεσποριασμένο
  • 2-3 φέτες ψωμί λευκό, μπαγιάτικο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένo
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες ζεματίζοντάς τες για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Τις κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα σποράκια.

Αφαιρείτε σχολαστικά την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε σε κρύο νερό. Μόλις φουσκώσει καλά το στύβετε και το θρυμματίζετε με τα δάχτυλα. Ψιλοκόβετε το αγγούρι και το ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το ψωμί και τα χτυπάτε να γίνουν πολτός.

Προσθέτετε τις ντομάτες και χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα. Αδειάζετε το μίγμα σε γυάλινη κανάτα και προσθέτετε τον πελτέ. Με ένα κουτάλι που έχει μακρύ χερούλι ανακατεύετε σχολαστικά μέχρι να διαλυθεί ο πελτές.

Ώρα να ισορροπήσετε τη γεύση του τώρα: αρχικά, δοκιμάζετε και, αν σας αρέσει, το αφήνετε ως έχει. Αν όμως το θέλετε εκρηκτικό, προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι. Μεταξύ μας, οι ακριβείς ποσότητες ζάχαρης και ξιδιού εξαρτώνται από την εμπειρία και το γούστο σας και αυτή η εμπειρία έχει τον κόπο της.

Έπειτα αλατίζετε λίγο λίγο και ανακατεύετε καλά για να φέρετε το μίγμα σας στο σωστό σημείο. Αμέσως μετά μπόλικο πιπέρι και, ψυγείο. Πριν σερβίρετε, προσθέτετε μπόλικα παγάκια και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr