OliveMagazine

Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Χρόνος προετοιμασίας:35'
Χρόνος μαγειρέματος:1:40'
Έτοιμο σε:2:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 κιλά σταφίδα (σουλτανίνα)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 3-4 φυλλαράκια αρμπαρόριζα ή άρωμα βανίλιας
  • 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
  • χυμό ½ λεμονιού
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Διαλέγετε σταφίδα γερή, όχι πολύ ώριμη και με μεγάλες ρόγες. Πλένετε καλά τα τσαμπιά και καθαρίζετε τις ρόγες.

Βάζετε τις μισές σε πλατιά κατσαρόλα και τις πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη. Τις σκεπάζετε με τις υπόλοιπες ρόγες και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφήνετε να μείνουν για 5-6 ώρες.

Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνοντας πάνω από τα σταφύλια το νερό, και βράζετε αρχικά για 5 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε για 15 λεπτά ακόμη, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται. Δεν ανακατεύετε αλλά ανακινείτε κάθε τόσο την κατσαρόλα.

Δυναμώνετε πάλι τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο για 15-20 λεπτά ακόμη. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό ξεσκέπαστο μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Την επόμενη ημέρα, προσθέτετε την αρμπαρόριζα ή τη βανίλια και βράζετε ξανά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος, ρίχνετε τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού.

Όταν δέσει το γλυκό, το αφήνετε ξεσκέπαστο, για να κρατήσει το κεχριμπαρένιο χρώμα του, και ανακινείτε την κατσαρόλα για να φουσκώσουν τα σταφύλια.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr