OliveMagazine

Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο (ροδοζάχαρη)

Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο (ροδοζάχαρη)

Μερίδες:για 2 βάζα
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:1 μέρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 200γρ. πέταλα από μαγιάτικα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα ή τριαντάφυλλα σε χρώμα λιλά (όχι του εμπορίου, γιατί μπορεί να είναι ψεκασμένα)
  • 800γρ. ζάχαρη
  • ¾ φλιτζανιού νερό ή χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κόβετε τα τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί. Μαδάτε τα πέταλα και με ψαλιδάκι καθαρίζετε το άσπρο μέρος της βάσης τους. Τα βυθίζετε για μερικά λεπτά σε μπολ με νερό για να πλυθούν και μετά τα σουρώνετε. Τα απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.

Κατόπιν τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και τα τρίβετε καλά με τα χέρια σας για να μαραθούν. Τα αφήνετε για μια μέρα μέσα σε σουρωτήρι, το οποίο τοποθετείτε πάνω από ένα μπολ, για να μαζέψετε όσο χυμό βγάλουν.

Έπειτα, βάζετε τα ροδοπέταλα μέσα σε κατσαρόλα μαζί με το χυμό τους, το χυμό λεμονιού και το νερό (ή το χυμό πορτοκαλιού) και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζετε, αν χρειαστεί, και ανακατεύετε κάθε τόσο -γιατί το τριαντάφυλλο κολλάει- για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να «δέσει» το γλυκό. Θα καταλάβετε ότι έχει «δέσει» αν ρίξετε μερικές σταγόνες σε παγωμένο πιατάκι. Αν σταθούν κόμπος, το γλυκό είναι έτοιμο.

Τότε το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία σφραγίζετε, αναποδογυρίζετε και αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Tips

Με ροδοζάχαρη μπορείτε να φτιάξετε ένα δροσιστικό σορμπέ, αραιώνοντας σε χαμηλή φωτιά το γλυκό με ίση ποσότητα νερού. Το περνάτε κατόπιν στο μπλέντερ, το σουρώνετε, το αρωματίζετε με λίγο ροδόνερο και το βάζετε στην κατάψυξη. Όταν μισοπαγώσει, το ανακατεύετε με αφρώδες κρασί και απολαμβάνετε…


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο