OliveMagazine

Γλυκό κουταλιού φιρίκι

Γλυκό κουταλιού φιρίκι

Χρόνος προετοιμασίας:50'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1.300-1.500γρ. φιρίκια μικρά καλής ποιότητας γερά και ώριμα
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα (ή 1 λοβό βανίλιας χαραγμένο κατά μήκος στη μέση)
  • 1 χούφτα γαρίφαλα
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ξεφλουδίζετε τα φιρίκια και αφαιρείτε τα κουκούτσια και τους πυρήνες με το ειδικό εργαλείο, φροντίζοντας να μη χαλάσετε το σχήμα των φρούτων. Τα ρίχνετε αμέσως σε μια λεκάνη με νερό, όπου έχετε στύψει τα δύο λεμόνια, ώστε να μη μαυρίσουν τα φιρίκια.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, την απλώνετε στον πάτο και την καλύπτετε με τόσο νερό, ώστε να εξέχει 3-4 εκ. πάνω από τη ζάχαρη. Ρίχνετε και το ξυλάκι της κανέλας (ή τον χαραγμένο λοβό της βανίλιας) και σιγοβράζετε, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Καρφώνετε τα γαρίφαλα πάνω στα φιρίκια και τα αραδιάζετε στην κατσαρόλα, σε μονή στρώση όσο γίνεται. Βράζετε και πάλι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το σιρόπι να ξαναδέσει -θα έχει αραιώσει από τα υγρά των μήλων.

Προσθέτετε το χυμό του τρίτου λεμονιού και τα ασπρισμένα αμύγδαλα και συνεχίζετε το βράσιμο για 1 λεπτό ακόμη, το πολύ.

Γεμίζετε αποστειρωμένα βάζα με το καυτό γλυκό μέχρι επάνω και φροντίζετε το σιρόπι να τα καλύπτει καλά, για να μη χαλάσουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr