glykisma-psygeiou(1)
clock icon
40'

Γλύκισμα ψυγείου με μαντολάτο και φρυγανιές

Υλικά

  • 1 πακέτο φρυγανιές
  • Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο (τα 100ml είναι για το μαντολάτο)
  • 6 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 2 κρόκους αβγών
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • 100γρ. μαντολάτο με γκοφρέτα μαλακό, σε κυβάκια (αφαιρείτε την γκοφρέτα)
  • Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Για τη διακόσμηση

  • 500γρ. φυτική κρέμα παγωμένη, χτυπημένη
  • κανέλα σε σκόνη
  • 50γρ. μαντολάτο με γκοφρέτα καλά παγωμένο, σε μικρά κυβάκια

Ένα δροσερό και απολαυστικό γλύκισμα με έμπνευση από τα Επτάνησα.

Ζεσταίνετε 100ml από το γάλα και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τα κυβάκια από το μαντολάτο και μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε ένα πηχτό μίγμα.
Για την κρέμα: Σε ένα μπολ ενώνετε το κορνφλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας και τους κρόκους των αβγών. Ανακατεύετε καλά. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα, το αποσύρετε για λίγο από τη φωτιά και προσθέτετε το παραπάνω μίγμα. Ανακατεύετε καλά με έναν αβγοδάρτη.
Ξαναβάζετε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει προσθέτετε το μίγμα με το μαντολάτο και συνεχίζετε το ανακάτεμα πάντα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη μαργαρίνη. Ανακατεύετε.
Σε κατσαρολάκι ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά.
Σε πιρέξ στρώνετε μια στρώση φρυγανιές και τις σιροπιάζετε. Ξαναστρώνετε φρυγανιές και ξανασιροπιάζετε. Απλώνετε την κρέμα. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει η κρέμα. Βγάζετε το γλυκό και πάνω στρώνετε τη σαντιγί. Πασπαλίζετε με κανέλα και τα κυβάκια μαντολάτου. Το αφήνετε 2-3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει πριν το σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε 100ml από το γάλα και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τα κυβάκια από το μαντολάτο και μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε ένα πηχτό μίγμα.

Βήμα 2

Για την κρέμα: Σε ένα μπολ ενώνετε το κορνφλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας και τους κρόκους των αβγών. Ανακατεύετε καλά. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα, το αποσύρετε για λίγο από τη φωτιά και προσθέτετε το παραπάνω μίγμα. Ανακατεύετε καλά με έναν αβγοδάρτη.

Βήμα 3

Ξαναβάζετε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει προσθέτετε το μίγμα με το μαντολάτο και συνεχίζετε το ανακάτεμα πάντα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη μαργαρίνη. Ανακατεύετε.

Βήμα 4

Σε κατσαρολάκι ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά.

Βήμα 5

Σε πιρέξ στρώνετε μια στρώση φρυγανιές και τις σιροπιάζετε. Ξαναστρώνετε φρυγανιές και ξανασιροπιάζετε. Απλώνετε την κρέμα. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει η κρέμα. Βγάζετε το γλυκό και πάνω στρώνετε τη σαντιγί. Πασπαλίζετε με κανέλα και τα κυβάκια μαντολάτου. Το αφήνετε 2-3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει πριν το σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb