Διαδικασία
Με το πίλερ για τις πατάτες καθαρίζετε τα δύο τρίτα του βλαστού των σπαραγγιών, προς τη βάση. Ξεπλένετε καλά και τα δένετε με σπάγκο. Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό να πάρει βράση, προσθέτετε λίγο αλάτι και ρίχνετε μέσα τα σπαράγγια να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται. Τα στραγγίζετε και τα κρατάτε στην άκρη.
Ρίχνετε στο βραστό νερό δυο φύλλα από το φρέσκο κρεμμυδάκι να ζεματιστούν για 1 λεπτό και τα βγάζετε και αυτά στην άκρη. Όταν κρυώσουν λίγο τα κόβετε κατά μήκος σε «κορδέλες».
Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο σε τηγάνι και περιχύνετε τα σπαράγγια στην πιατέλα. Ύστερα παίρνετε ένα κομμάτι προσούτο, τοποθετείτε πάνω του μια λεπτή φέτα τυρί και τρία σπαράγγια με τις μυτούλες τους να ξεκινούν από το ίδιο σημείο και τα τυλίγετε σε δεματάκια, τα οποία στερεώνετε με μία από τις «κορδέλες» από φύλλο κρεμμυδιού που φτιάξατε.
Κόβετε τη βάση των σπαραγγιών σε σημείο που να είναι εντελώς ίσια και τοποθετείτε τα δεματάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα βάζετε στο φούρνο, στους 100οC να λιώσει το τυρί.
Σε ένα μπολ κόβετε τη ρόκα και τη γαλλική σαλάτα με τα δάχτυλα και προσθέτετε τα υπόλοιπα των σπαραγγιών, αφού τα κόψετε σε ροδέλες. Ανακατεύετε καλά τα υλικά για τη βινεγκρέτ και περιχύνετε τη σαλάτα. Σερβίρετε τα δεματάκια των σπαραγγιών και συνοδεύετε με την πράσινη σαλάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή