clock icon
40'

Ελληνική πίτα με γιαούρτι και σουσάμι

Υλικά

  • 20γρ. μαγιά νωπή
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
  • 100γρ. γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι λευκό
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι μαύρο
  • 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι
  • αλάτι
  • Για συνοδευτικό

  • 200γρ. γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Πίτα για σουβλάκι και όχι μόνο, από “σπίτι”! Το γιαούρτι μέσα στη ζύμη της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και την κάνει πιο μαλακή.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και τα αφήνετε για 5 λεπτά στην άκρη.
Στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τη μισή ποσότητα λευκό σουσάμι, τη μισή ποσότητα μαύρο σουσάμι, το κολίανδρο και ανακατεύετε πολύ καλά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, αρκετά εύπλαστη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 6 κομμάτια.
Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενες πίτες, πασπαλίζοντας και από τις δύο μεριές με τα 2 είδη σουσαμιού. Ψήνετε τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε τις πίτες με αρωματικό γιαούρτι που ετοιμάζετε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το γιαούρτι με την πάπρικα, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και τα αφήνετε για 5 λεπτά στην άκρη.

Βήμα 2

Στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τη μισή ποσότητα λευκό σουσάμι, τη μισή ποσότητα μαύρο σουσάμι, το κολίανδρο και ανακατεύετε πολύ καλά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, αρκετά εύπλαστη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 6 κομμάτια.

Βήμα 3

Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενες πίτες, πασπαλίζοντας και από τις δύο μεριές με τα 2 είδη σουσαμιού. Ψήνετε τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε τις πίτες με αρωματικό γιαούρτι που ετοιμάζετε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το γιαούρτι με την πάπρικα, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.