OliveMagazine

Ζυγούρι με κριθαράκι στη γάστρα

Ζυγούρι με κριθαράκι στη γάστρα

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:2:10'
Έτοιμο σε:2:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 κιλά μπούτι από ζυγούρι*, σε μερίδες
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη, χωρίς φλούδα, τριμμένη
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 500γρ. κριθαράκι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε καλά το λάδι και σοτάρετε τις μερίδες του κρέατος να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτετε την κανέλα, τη δάφνη, τη φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ. Συμπληρώνετε με όσο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί το κρέας, σκεπάζετε με καπάκι και αφήνετε να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα, 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο.

Προσεκτικά βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρετε σε μια γάστρα. Μετράτε και ρίχνετε στη γάστρα περίπου 1.250ml σάλτσα από την κατσαρόλα (υπολογίζετε 1:2,5 τα ζυμαρικά-υγρά). Ανακατεύετε μέσα το κριθαράκι και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να μελώσει. Αν χρειάζεται συμπληρώνετε με λίγο επιπλέον ζωμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και το αφήνετε για 2-3 λεπτά να σταθεί πριν σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tips

Ζυγούρι λέγεται το πρόβατο που είναι μεγαλύτερο από 4 μηνών και μέχρι χρονιάρικο ή λίγο παραπάνω. Εχει πολύ νόστιμο, με ωραία αρώματα κρέας και σφιχτή σάρκα, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα (που την αξίζει) για να μαλακώσει.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr