OliveMagazine

Ζυμαρικά ογκρατέν γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο

Ζυμαρικά ογκρατέν γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:5'
Έτοιμο σε:1:25'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 400γρ. ζυμαρικά σαλιγκάρια, μεγάλα
  • 400γρ. σπανάκι
  • 500γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο (ξεχωριστά το άσπρο και το πράσινο μέρος)
  • 100γρ. φέτα τριμμένη
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό
  • ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το γρατινάρισμα

  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βράζετε για λίγο τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το φινόκιο (μόνο το άσπρο μέρος) για 2 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περιμένετε να μαραθεί και να πιει όλα τα υγρά του. Ρίχνετε και το μάραθο και πολτοποιείτε το μίγμα στο μπλέντερ. Κατόπιν, το ανακατεύετε με τη φέτα και το ανθότυρο. Τέλος, προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Για μεγαλύτερη ευκολία μεταφέρετε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: βράζετε την ντομάτα με το σκόρδο, το λάδι, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο για 15 λεπτά. Τέλος, προσθέτετε το βασιλικό, το γάλα εβαπορέ και ανακατεύετε καλά.

Γεμίζετε τα ζυμαρικά με το μίγμα και τα τοποθετείτε μέσα σε ένα ταψάκι, το ένα κοντά στο άλλο. Περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Πασπαλίζετε το φαγητό με το τριμμένο τυρί και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα. Σερβίρετε συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr