OliveMagazine

Η «παπαρόπιτα» της Γεωργίας

Η «παπαρόπιτα» της Γεωργίας

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:6 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 15 φέτες από μπαγιάτικο ψωμί φραντζόλα, πάχους 1εκ.
  • 150γρ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 5 αβγά
  • 1.200ml γάλα
  • 150γρ. φέτα τριμμένη
  • 120γρ. γραβιέρα, σε μικρά κυβάκια
  • 5-6 λεπτές φέτες προσούτο Ευρυτανίας, σε κυβάκια
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αφαιρείτε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και τις αφήνετε στην άκρη.

Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι. Βουτάτε μία μία τις φέτες ψωμιού στο μίγμα μέχρι να απορροφήσουν λίγο υγρό και τις στρώνετε σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί, έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο του. Αν χρειαστεί, κόβετε το ψωμί έτσι ώστε να χωρέσει στις άκρες και με τα κομματάκια καλύπτετε τα κενά.

Σκορπίζετε από πάνω τη φέτα και μετά τη γραβιέρα. Στρώνετε από πάνω το προσούτο ομοιόμορφα.

Περιχύνετε την πίτα με το υπόλοιπο μίγμα αβγού με γάλα, αφού του προσθέσετε και τη λιωμένη μαργαρίνη, και πασπαλίζετε την επιφάνειά της με μοσχοκάρυδο. Τοποθετείτε την πίτα στο ψυγείο και την αφήνετε να μείνει για 6 ώρες τουλάχιστον ή αποβραδίς να «παπαριάσει».

Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 40-45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Αφήνετε πρώτα να κρυώσει λίγο και μετά την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.

Tips

Γίνεται και χωρίς το προσούτο ή μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λούντζα ή άλλο αλλαντικό που υπάρχει στο ψυγείο σας.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο