OliveMagazine

Πολίτικη βασιλόπιτα

Πολίτικη βασιλόπιτα

Μερίδες:για ταψί διάμ. 32 εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:6 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι σκληρό
  • 80γρ. μαγιά νωπή
  • 1½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 4 αβγά ολόκληρα και 2 ασπράδια
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  • 1 κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κρόκο για το άλειμμα
  • λίγο σουσάμι
  • αμύγδαλα ασπρισμένα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κοσκινίζετε το αλεύρι και στη συνέχεια το βάζετε σε πολύ χλιαρό φούρνο για λίγα λεπτά. Διαλύετε τη μαγιά με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και χλιαρό γάλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι περίπου από το χλιαρό αλεύρι και φτιάχνετε μια αραιή ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει 15 λεπτά περίπου.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη για 6-8 λεπτά στο μίξερ. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να γίνει χλιαρό.

Σε μια λεκάνη (καλύτερα πήλινη), την οποία έχετε ζεστάνει λίγο με το σεσουάρ, βάζετε τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύετε το μίγμα των αβγών. Προσθέτετε το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζυμώνετε καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι και βούτυρο. Το περισσότερο βούτυρο το βάζετε προς το τέλος. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο, είναι έτοιμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος (μακριά από ρεύματα) για 3-4 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

Πιέζετε τη ζύμη χωρίς να την ξαναζυμώσετε και τη μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου για 2 ώρες ακόμη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αβγού, στολίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε για 30 λεπτά.

Μεταφέρετε σε πιατέλα τη βασιλόπιτα, αφού έχετε κρύψει το νόμισμα στο εσωτερικό της (από τη βάση της).

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food styling: Αντωνία Κάτη

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr