OliveMagazine

Θρακιώτικη βασιλόπιτα

Θρακιώτικη βασιλόπιτα

Μερίδες:12
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:1:5'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • ½ κιλό σουσάμι + λίγο ακόμη σουσάμι ωμό (για πασπάλισμα)
  • 1½ φλιτζάνι σησαμέλαιο
  • 1 κουτ. σούπας κανέλλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/4 φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη
  • Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουτ. σούπας μπράντι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καβουρδίζετε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ξανθύνει. Ανακατεύετε το καβουρδισμένο σουσάμι με τα μυρωδικά και την τριμμένη φρυγανιά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Αλείφετε με λάδι τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας φόρμας διαμέτρου 30 εκ. με αποσπώμενο πάτο.

Απλώνετε δύο φύλλα κρούστας στο ταψί, λαδώνοντας τα ένα-ένα με πινέλο. Πασπαλίζετε με το μίγμα σουσαμιού. Βάζετε από πάνω ένα ακόμη φύλλο, λαδώνετε και πασπαλίζετε με το μίγμα σουσαμιού. Τοποθετείτε το νόμισμα και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Διπλώνετε προς τα μέσα μερικά από τα φύλλα που περισσεύουν. Πάνω πάνω απλώνετε τα τρία τελευταία φύλλα, λαδωμένα. Κόβετε αυτά που περισσεύουν γύρω γύρω. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και τη ραντίζετε με λίγο νερό.

Βάζετε σε τηγάνι το υπόλοιπο σουσαμέλαιο, το αφήνετε να κάψει και το ρίχνετε κουταλιά κουταλιά πάνω στην επιφάνεια του γλυκού. Το φύλλο πρέπει να δείχνει ότι ζεματίζεται. Πασπαλίζετε με το ωμό σουσάμι.

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 130οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδίσει καλά. Αυτό γίνεται για να ψηθούν καλά και τα εσωτερικά φύλλα.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε δυνατή φωτιά βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, προσθέτετε το μέλι και το λεμόνι και συνεχίζετε για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Ρίχνετε τέλος το μπράντι. Διατηρείτε το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό).

Όταν ψηθεί η πίτα, τη σιροπιάζετε ζεστή, με το ζεστό σιρόπι. Την αφήνετε να το απορροφήσει και να κρυώσει. Δεν τη σκεπάζετε για να μην «πανιάσει» το φύλλο. Βγάζετε το στεφάνι της φόρμας και μεταφέρετε το γλυκό σε πιατέλα.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σησαμέλαιο με φρέσκο, καθαρισμένο βούτυρο. Για να καθαρίσετε το βούτυρο, το βάζετε σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Όταν λιώσει, αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται και μεταφέρετε το λιωμένο βούτυρο προσεκτικά σε άλλο σκεύος, ώστε να μην παρασυρθούν υπολείμματα που έχουν μείνει στον πάτο της κατσαρόλας.


Αν θέλετε, μπορείτε στο μίγμα του σουσαμιού να προσθέσετε και ένα φλιτζάνι χοντροκοπανισμένα καρύδια.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr