Διαδικασία
Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνετε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το τζίντζερ, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά περίπου, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
Προσθέτετε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί και σιγομαγειρεύετε για λίγα λεπτά μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να σπάσει εντελώς. Ρίχνετε τον αρακά, τον μαϊντανό, ανακατεύετε καλά και κρατάτε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Για το γιαούρτι: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Διατηρείτε στο ψυγείο.
Για τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι και στη συνέχεια ρίχνετε το νερό, το βούτυρο και πλάθετε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρώς. Συνεχίζετε να ζυμώνετε σε έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας για 3-4 λεπτά, αλλά μην το παρακάνετε γιατί θέλετε η ζύμη να παραμείνει μαλακή και ελαστική.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια. Ανοίγετε κάθε κομμάτι σε κύκλο με τη βοήθεια ενός αλευρωμένου πλάστη και στη συνέχεια κόβετε το κάθε φύλλο στη μέση. Βάζετε μια δυο κουταλιές της σούπας γέμιση σε κάθε μισό κύκλο και κλείνετε (την μια άκρη που μοιάζει σαν ημικύκλιο) προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσετε τη γέμιση και στη συνέχεια κλείνετε και τις δύο άκρες προς τα μέσα σχηματίζοντας τρίγωνο. Κάνετε την ίδια διαδικασία με όλη τη ζύμη και γέμιση.
Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε χαμηλή κατσαρόλα και τηγανίζετε τα samosas για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε με το αρωματικό γιαούρτι.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή
Tips
Τα samosas μπορείτε και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 20 λεπτά περίπου, για μια πιο υγιεινή εκδοχή.