OliveMagazine

Κέικ με αγκινάρες, ελιές και τυρί

Κέικ με αγκινάρες, ελιές και τυρί

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 6 πάτους από αγκινάρες
  • μερικές μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο λαδοτύρι Μυτιλήνης ή φέτα και κεφαλοτύρι ανακατεμένα
  • 1¾ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 αβγά
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι Flora με βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε τους πάτους της αγκινάρας για 5 λεπτά περίπου μέσα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τους στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν και τους ψιλοκόβετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.

Χτυπάτε μέσα σε ένα μπολ με μίξερ χειρός ή με αβγοδάρτη το Flora μαζί με το γάλα. Ρίχνετε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τμηματικά και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα, χωρίς σβόλους. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτετε τον άνηθο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το τυρί, τις αγκινάρες, τις ελιές και ανακατεύετε καλά με σπάτουλα.

Βουτυρώνετε με Flora και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Αντί για μακρόστενη φόρμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά ατομικά φορμάκια και να φτιάξετε μάφιν. Τότε θα χρειαστεί να τα ψήσετε μόνο 20 λεπτά.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr