cake me castana kai lefki sokolata
clock icon
1:35'

Κέικ με κάστανα και γλάσο λευκής σοκολάτας

Υλικά

    Για το κέικ

  • 160 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • Για τη γέμιση

  • 90 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 2-3 κουτ. σούπας φουντούκια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 40 γρ. Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ, κομματιασμένη
  • 3 μαρόν γλασέ, ψιλοκομμένα
  • Για το γλάσο

  • 150γρ. Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Για το γαρνίρισμα

  • μαρόν γλασέ
  • φουντούκια καβουρδισμένα
  • μαύρο ρούμι για να μουσκέψετε τα μαρόν γλασέ

Tips

  • Βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα μπορούμε να βρούμε συσκευασμένα έτοιμα για χρήση στα σούπερ μάρκετ.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βρασμένα κάστανα με στραγγισμένο κάστανο γλυκό του κουταλιού, αρκεί να αφαιρέσουμε ζάχαρη από τη λίστα των υλικών.
  • Το κέικ διατηρείται και στην κατάψυξη αγλασάριστο. Πρώτα θα αφήσουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά θα το γλασάρουμε.

Άλλη μια γλυκιά πρόταση για το γιορτινό τραπέζι σας. Ένα κέικ έξω από τα συνηθισμένα, στο οποίο συμπράττει η Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ με τα κάστανα και τα φουντούκια, σε έναν γευστικό συνδυασμό που δεν θα περάσει απαρατήρητος.

Μουσκεύουμε μερικές ώρες τα μαρόν γλασέ στο ρούμι και τα στραγγίζουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με τα βρασμένα κάστανα, τα φουντούκια και τα 3 μαρόν γλασέ.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη (μαζί άχνη και κρυσταλλική) για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σε δόσεις το μίγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και τη γεμίζουμε με το μίγμα κατά τα 2/3. Μπήγουμε τα κομματάκια από την Κουβερτούρα 54% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ. Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσει ελαφρά, το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το γλάσο: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε την Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ κομματιασμένη. Την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να έχουμε ένα λείο παχύρευστο μίγμα. Όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα μέχρι να πήξει.
Πριν το χρησιμοποιήσουμε το γλάσο, το χτυπάμε ζωηρά με αυγοδάρτη. Περιχύνουμε το κέικ με το λευκό γλάσο, πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με μερικά ακόμα καβουρδισμένα φουντούκια και κομματιασμένα μαρόν γλασέ, μουλιασμένα και αυτά στο ρούμι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύουμε μερικές ώρες τα μαρόν γλασέ στο ρούμι και τα στραγγίζουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με τα βρασμένα κάστανα, τα φουντούκια και τα 3 μαρόν γλασέ.

Βήμα 2

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη (μαζί άχνη και κρυσταλλική) για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σε δόσεις το μίγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα.

Βήμα 3

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και τη γεμίζουμε με το μίγμα κατά τα 2/3. Μπήγουμε τα κομματάκια από την Κουβερτούρα 54% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ. Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσει ελαφρά, το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 4

Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το γλάσο: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε την Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ κομματιασμένη. Την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να έχουμε ένα λείο παχύρευστο μίγμα. Όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα μέχρι να πήξει.

Βήμα 5

Πριν το χρησιμοποιήσουμε το γλάσο, το χτυπάμε ζωηρά με αυγοδάρτη. Περιχύνουμε το κέικ με το λευκό γλάσο, πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με μερικά ακόμα καβουρδισμένα φουντούκια και κομματιασμένα μαρόν γλασέ, μουλιασμένα και αυτά στο ρούμι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Aντωνία Κατή