OliveMagazine

Κέικ με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστό τυρί, σύκα και καρύδια

Κέικ με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστό τυρί, σύκα και καρύδια

Μερίδες:για μια μακρόστενη φόρμα 10x25εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί χοντροτριμμένο
  • 100γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • 3 αβγά
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζάνι + 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
  • 3 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C πάνω κάτω. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και, αφού το ψήσετε για λίγο ακόμα και γλασάρει, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε το μπέικον.

Χτυπάτε ελαφρά σε μπολ με μίξερ χειρός τα αβγά με τη λιωμένη μαργαρίνη και το γιαούρτι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα.

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το λιωμένο ανθότυρο, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα σύκα, τα καρύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ. Ψήνετε το κέικ για 40-50 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο ενδιάμεσα.

Ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα και το σερβίρετε χλιαρό ή και κρύο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr