21151005_04559_cake-me-karmelomena-mila
clock icon
1:10'

Κέικ με καραμελωμένα μήλα και σοκολάτα γάλακτος

Υλικά

    Για το κέικ

  • 100γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 3 αβγά
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 170γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 130γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον
  • Για τα καραμελωμένα μήλα

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κόκκινα μήλα μεγάλα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ
  • λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Αν θέλετε να “κακομάθετε” εσάς και τους επισκέπτες σας, θα κεραστείτε με τον καφέ αυτό το υπέροχο κέικ!

Για τα καραμελωμένα μήλα: Ξεφλουδίζετε τα μήλα, τα καθαρίζετε από πυρήνες και κουκούτσια και τα κόβετε σε κυβάκια σε ένα μπολ. Τα ραντίζετε αμέσως με χυμό από μισό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, όταν αφρίσει και κάψει, ρίχνετε τα κομμένα μήλα. Τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη, ρίχνετε τα αμύγδαλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι τα μήλα να καραμελώσουν. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και, όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο. Αφήνετε κατά μέρος (δεν τα σκεπάζετε για να μη μαλακώσουν).
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (ή ένα ταψάκι) με διάμετρο 24εκ. Τρίβετε τη μισή ποσότητα της κουβερτούρας στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και σπάτε την υπόλοιπη ποσότητα σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Σταδιακά προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύετε για λίγο ακόμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Στον πυθμένα της φόρμας στρώνετε τα καραμελωμένα μήλα, σκορπίζετε τα κομμάτια της κουβερτούρας και από πάνω αδειάζετε το μίγμα του κέικ.
Ψήνετε το κέικ για 40 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς επάνω σε μια σχάρα. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και τρίμμα κουβερτούρας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα καραμελωμένα μήλα: Ξεφλουδίζετε τα μήλα, τα καθαρίζετε από πυρήνες και κουκούτσια και τα κόβετε σε κυβάκια σε ένα μπολ. Τα ραντίζετε αμέσως με χυμό από μισό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.

Βήμα 2

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, όταν αφρίσει και κάψει, ρίχνετε τα κομμένα μήλα. Τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη, ρίχνετε τα αμύγδαλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι τα μήλα να καραμελώσουν. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και, όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο. Αφήνετε κατά μέρος (δεν τα σκεπάζετε για να μη μαλακώσουν).

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (ή ένα ταψάκι) με διάμετρο 24εκ. Τρίβετε τη μισή ποσότητα της κουβερτούρας στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και σπάτε την υπόλοιπη ποσότητα σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Σταδιακά προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύετε για λίγο ακόμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 5

Στον πυθμένα της φόρμας στρώνετε τα καραμελωμένα μήλα, σκορπίζετε τα κομμάτια της κουβερτούρας και από πάνω αδειάζετε το μίγμα του κέικ.

Βήμα 6

Ψήνετε το κέικ για 40 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς επάνω σε μια σχάρα. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και τρίμμα κουβερτούρας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb