OliveMagazine

Κέικ με κολοκύθα και επικάλυψη τυριού

Κέικ με κολοκύθα και επικάλυψη τυριού

Μερίδες:για μια μέτρια φόρμα του κέικ στρογγυλή ή μια μεγάλη μακρόστενη
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το κέικ

  • 400γρ. κολοκύθα κόκκινη ξυσμένη στον τρίφτη
  • 400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη ή 1 κουτ. σούπας ξύσμα από φρέσκο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή
  • 10 δαμάσκηνα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 100γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 250ml ελαιόλαδο
  • 360γρ. ζάχαρη καστανή
  • 4 αβγά
  • ξύσμα και χυμό από 1 ζουμερό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 125γρ. βούτυρο
  • λίγη κανέλα
  • λίγο τζίντζερ σκόνη
  • ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • λίγο καρύδι τριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175-180˚C και λαδώνετε τη φόρμα σας. Την πασπαλίζετε παντού με λίγο αλεύρι και πετάτε όσο δεν κολλήσει στο λάδι.

Καθαρίζετε και τρίβετε στον τρίφτη την κολοκύθα ή τη βάζετε σε κομμάτια στο multi και την ψιλοκόβετε. Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι, την κανέλα και το τζίντζερ. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τις σταφίδες με τα καρύδια και τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα. Χτυπάτε σε μπολ με αβγοδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν λίγο και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο ανακατεύετε την τελευταία στιγμή τη σόδα.

Αφήνετε τον αβγοδάρτη και παίρνετε μια σπάτουλα στο χέρι. Ενσωματώνετε στο μίγμα πρώτα την τριμμένη κολοκύθα, μετά το μίγμα με το αλεύρι και μετά το μίγμα με τις σταφίδες. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί σε βάθος. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό. Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Ετοιμάζετε και το γλάσο: Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και το τζίντζερ να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε το τυρί κρέμα και χτυπάτε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν.

Με μια σπάτουλα παίρνετε μίγμα κρέμας τυριού και το απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Διακοσμείτε με μερικές φλούδες κολοκύθας που φτιάχνετε με το peeler, λίγο ξύσμα από λεμόνι και τριμμένο καρύδι. Αν θέλετε, κόβετε το κέικ στη μέση, απλώνετε την περισσότερη γέμιση στο κάτω μέρος και σκεπάζετε με το δεύτερο. Διακοσμείτε με την υπόλοιπη κρέμα, τις φλούδες κολοκύθας και το καρύδι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Τina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr