OliveMagazine

Κέικ με φρέσκα βερίκοκα και σταφίδες

Κέικ με φρέσκα βερίκοκα και σταφίδες

Μερίδες:10-12
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. βερίκοκα
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 75γρ. μαύρη σταφίδα
  • Για το κέικ

  • 4 αβγά
  • 200γρ. ζάχαρη καστανή
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 125γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βάζετε το βούτυρο στο ταψάκι και το τοποθετείτε στο φούρνο.

Πλένετε τα βερίκοκα, τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Μόλις κάνει φουσκάλες το βούτυρο βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και τοποθετείτε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και βάζετε τα βερίκοκα στο φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά.

Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού, του πορτοκαλιού και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσει και να πήξει το μίγμα. Προσθέτετε τότε το λάδι και χτυπάτε για λίγο ακόμα.

Ρίχνετε στο μίγμα το αλεύρι και τη σόδα σταδιακά, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.

Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο, μοιράζετε στα κενά του ταψιού τη σταφίδα και αδειάζετε από πάνω τη ζύμη του κέικ. Ξαναβάζετε το ταψάκι στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30-35 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κέικ και να ψηθεί καλά. Το δοκιμάζετε βυθίζοντας στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα. Πρέπει να βγει στεγνή.

Φωτογραφίa: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε στη ζύμη του κέικ επιπλέον σταφίδα. Θα κρατήσετε λίγο από το αλεύρι της συνταγής και θα το ανακατέψετε με μισό φλιτζάνι σταφίδα. Το μίγμα θα το προσθέσετε στο τέλος, ανακατεύοντας με σπάτουλα.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr