Διαδικασία
Πρώτα ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά για μερικά λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο νερό και σιγοβράζετε λίγο ακόμη μέχρι να εξατμιστεί. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.
Για τα «σκουφάκια»: Βράζετε ένα λίτρο νερό και ρίχνετε το πλιγούρι. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να φουσκώσει. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύετε το πλιγούρι, τον πουρέ της πατάτας και τα υπόλοιπα υλικά, και τα ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα (μπορείτε να ανακατέψετε τα υλικά και στο μπλέντερ).
Παίρνετε μια ποσότητα από το μίγμα (όσο ένα αβγό) και το πλάθετε με την παλάμη και τα δάχτυλα σε σχήμα ωοειδές. Το κρατάτε στο αριστερό σας χέρι. Με το δείκτη του δεξιού χεριού κάνετε μια κοιλότητα -περιστρέφοντας το μίγμα για να έχει λεπτά τοιχώματα στο ίδιο πάχος- και τη γεμίζετε με τον κιμά. Κλείνετε το άνοιγμα με βρεγμένα δάχτυλα.
Όταν τελειώσετε με όλα τα υλικά, τηγανίζετε τα κίμπε σε μπόλικο καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα σερβίρετε ζεστά συνοδεύοντας με σαλάτα φατούς και ταμπουλέ.
Φτιάχνετε τη σαλάτα φατούς: Μέσα σε μια σαλατιέρα ρίχνετε τα υλικά για τη φατούς. Ψήνετε την αραβική πίτα στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανή και τη σπάζετε σε κομμάτια. Ετοιμάζετε το ντρέσινγκ αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια περιχύνετε με αυτό τη φατούς. Προσθέτετε τη σπασμένη ψημένη πίτα και πασπαλίζετε με λίγο σουμάκι και σερβίρετε.
Ετοιμάζετε το ταμπουλέ: Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το ταμπουλέ. Τέλος, περιχύνετε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, ανακατεύετε καλά και την αφήνετε να σταθεί για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την καταναλώσετε. Πασπαλίζετε με λίγο ζατάρ και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey
Tips
Το σουμάκι είναι μπαχαρικό με γεύση ελαφρώς λεμονάτη, όχι πικάντικη. Αναζητήστε το σε καταστήματα με μπαχαρικά.
Το ζατάρ είναι μίγμα της Μέσης Ανατολής που αποτελείται από αποξηραμένα βοτάνα και μπαχαρικά. Το βρίσκετε σε καταστήματα με μπαχαρικά.
Αφήνετε το πλιγούρι του ταμπουλέ στο νερό μέχρι να το απορροφήσει, να φουσκώσει και να κρυώσει.