OliveMagazine

Καπαμάς χριστουγεννιάτικος

Καπαμάς χριστουγεννιάτικος

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:2:0'
Έτοιμο σε:2:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι (νεφραμιά ή σπάλα), σε μερίδες
  • αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 6 κρεμμύδια μέτρια, σε χοντρές φέτες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κρέατος και τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε το λάδι μαζί με το βούτυρο και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλα και το διαλυμένο πελτέ.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσει το κρέας. Πασπαλίζετε την πάπρικα και δοκιμάζετε το αλάτι.

Ρίχνετε και τις σταφίδες και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα.

Σερβίρετε με πατάτες πουρέ ή πιλάφι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Παραδοσιακά, σε μερικές περιοχές της χώρας μας, ο καπαμάς ήταν φαγητό του Δωδεκαημέρου. Ψηνόταν στις ξυλόσομπες σε πολύ χαμηλή φωτιά και για αρκετές ώρες μέσα σε ευρύχωρες σκεπασμένες κατσαρόλες σφραγισμένες με ζυμάρι. Άλλοτε γίνεται με αρνάκι ή κατσικάκι με ντομάτα και μπαχαρικά, ο λεγόμενος Μοραΐτικος, κι άλλοτε με χορταρικά αβγολέμονο, σαν φρικασέ, ο λεγόμενος Λεβαντίνικος.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr