OliveMagazine

Καρέ αρνιού με μυρωδικά και πουρέ μελιτζάνας

Καρέ αρνιού με μυρωδικά και πουρέ μελιτζάνας

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:2:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 κομμάτια καρέ, μεγάλα, συνολικού βάρους 1½ κιλού
  • 2 φλιτζάνια γαλέτα, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη χλωρή
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας, πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • γάλα, όσο χρειαστεί
  • 2 φλιτζάνια κασέρι, τριμμένο
  • 1-2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε το καρέ: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την τριμμένη γαλέτα, την ψιλοκομμένη χλωρή ρίγανη, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το δυόσμο. Τέλος, ρίχνετε τη γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύετε καλά ώστε το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια του αρνιού τρίβοντάς τα με τα χέρια. Τα αφήνετε για μισή ώρα. Μετά, τα περιχύνετε με το λάδι.

Σε λεία επιφάνεια, σκορπίζετε το μίγμα της γαλέτας και ακουμπάτε επάνω τα κομμάτια του αρνιού ώστε να παναριστούν.

Μεταφέρετε το αρνί σε ταψί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45 λεπτά στους 180ºC. Μετά, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο ώσπου το αρνί να γίνει λαχταριστό και ροδοκόκκινο. Το σερβίρετε σε πιατέλα ή το κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε κατ' ευθείαν στα πιάτα. Γαρνίρετε με πουρέ μελιτζάνας.

Φτιάχνετε τον πουρέ μελιτζάνας: Για να γίνει σωστά ο πουρές της μελιτζάνας, πρέπει οι μελιτζάνες να έχουν ψηθεί στη ζωντανή φωτιά των ξύλων ή του γκαζιού. Αφού τις ψήσετε, τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μεγάλο μπολ, βάζετε μπόλικο παγωμένο νερό και το μισό χυμό λεμονιού. Πιάνετε μια ψημένη μελιτζάνα με το αριστερό σας χέρι από το κοτσάνι και- ενώ την κρατάτε στον αέρα-καθαρίζετε με το δεξί την καμμένη φλούδα. Έπειτα, τη βάζετε στο παγωμένο νερό με το λεμόνι. Αφού τελειώσετε με όλες τις μελιτζάνες, τις βγάζετε από το νερό και τις στεγνώνετε με λίγο χαρτί κουζίνας.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο, ρίχνετε και το αλεύρι και το καβουρδίζετε. Προσθέτετε τη σάρκα από τις καθαρισμένες μελιτζάνες. Ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα, ώσπου οι μελιτζάνες να γίνουν ένα με το καβουρδισμένο αλεύρι.

Ρίχνετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και γάλα ανακατεύοντας ώσπου να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για 8 λεπτά. Όταν πήξει αρκετά, προσθέτετε το τριμμένο κασέρι και το μοσχοκάρυδο.

Βγάζετε τον πουρέ από τη φωτιά, τον αφήνετε για λίγο να τραβήξει και τον σερβίρετε ζεστό στα πιάτα, δίπλα στο αρωματικό καρέ αρνιού.

Tips

Αν αγοράσετε παϊδάκια, φροντίστε να προέρχονται από μεγάλο αρνί 12 κιλών, για να έχουν ψαχνό.


Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να καθαρίσει τις άκρες από τα παϊδάκια, ώστε να φαίνονται τα κοκκαλάκια.


Αν θέλετε, προτού πανάρετε το καρέ στην αρωματική γαλέτα, το γεμίζετε με σκελίδες σκόρδο. Το δεντρολίβανο είναι επίσης ένα αρωματικό που του πάει πολύ.


Για να «κατεβάσει» μπόλικη και καλή σάλτσα, αδειάζετε μέσα στο ταψί 1½ νεροπότηρο λευκό αρωματικό κρασί, όπως Μοσχοφίλερο.


Στην ψητή μελιτζάνα μην βάζετε ποτέ ξίδι γιατί μαυρίζει.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr