OliveMagazine

Κατσικίσια πλάτη γεμιστή

Κατσικίσια πλάτη γεμιστή

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:4:0'
Έτοιμο σε:4:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το κατσίκι

  • 1 κατσικίσια πλάτη, περίπου 3 κιλά
  • μπόλια για να καλύψουμε  την κατσικίσια πλάτη
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 3 κλωνάρια σέλινο
  • ½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την γέμιση

  • 150γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
  • ½ συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
  • λίγα έντερα ζεματισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 200γρ. ρύζι καρολίνα
  • 200γρ. κρασί ξηρό αρετσίνωτο
  • ½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 σακοράφα
  • κλωστή που να μην καίγεται
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε  το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και σοτάρετε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα.

Προσθέτετε  τη συκωταριά, τα έντερα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρουν χρώμα η συκωταριά και τα έντερα.

Ρίχνετε  το ρύζι, ανακατεύετε να γυαλίσει, σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί για 1 λεπτό.

Προσθέτετε τον  πελτέ, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό, το μπαχάρι, το ξύλο κανέλας και ένα ποτήρι νερό, ανακατεύετε και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά.

Κατεβάζετε  την γέμιση από την φωτιά και την κρατάτε στην άκρη, μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

Για το κατσίκι: Πλένετε  καλά την πλάτη και την χαράζετε με ένα κοφτερό μαχαίρι από την κάτω πλευρά του χεριού.

Βάζετε τα χέρια σας σιγά-σιγά μέσα για να ξεχωρίσετε όλο το δέρμα από τα κόκαλα για να δημιουργήσετε  χώρο και με μια λεμονόκουπα αλείφετε  το κρέας σε όλη του την επιφάνεια.

Σηκώνετε όρθια την πλάτη με το άνοιγμα προς τα πάνω, την γεμίζετε  με ένα κουτάλι, ράβετε το άνοιγμα και την ξαπλώνετε μέσα σε ένα ταψί.

Κάνετε ελαφρύ μασάζ στην πλάτη για να απλωθεί ομοιόμορφα η γέμιση εσωτερικά, πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι όλες τις πλευρές και την ξαναβάζετε στην αρχική της θέση.

Καλύπτετε όλη την πλάτη με την μπόλια, περιχύνετε με το ελαιόλαδο, προσθέτετε τον πελτέ αραιωμένο σε 2 ποτήρια νερό, καλύπτετε με το σέλινο, σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 1 ώρα και στη συνέχεια στους 180 βαθμούς για 2 ώρες ακόμα. Ελέγχετε  ανά διαστήματα αν χρειάζονται επιπλέον υγρά.

Βγάζετε  το αλουμινόχαρτο μόλις αρχίσει να μαλακώνει το κρέας και αφήνετε την πλάτη να ξεροψηθεί. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου και μαρουλοσαλάτα.

Tips

Τις  πατάτες μπορείτε να τις βάλετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και να ψηθούν μαζί με το κρέας, εναλλακτικά όταν είναι έτοιμη η πλάτη την αφαιρείτε από το ταψί, προσθέτετε κριθαράκι ή σπαγγέτι μαζί με το ανάλογο νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά.


Η μπόλια δίνει μια έξτρα γεύση και τραγανότητα στο κατσικάκι.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr