OliveMagazine

Κεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα

Κεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα

Μερίδες:10-12
Χρόνος προετοιμασίας:60'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2/3 ποτηριού ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό
  • 1½ κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαρμυρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 3-4 πατάτες μεγάλες
  • 6-7 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά ή πιπέρι καυτερό
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • σουσάμι για πασπάλισμα
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε το φύλλο: Ανακατεύετε στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνετε το λάδι, το κρασί και, συνεχίζοντας το χτύπημα, νερό, τόσο όσο να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Την πλάθετε σαν μπάλα και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ ζεματίζετε τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά. Αφαιρείτε τα κόκαλα και καθαρίζετε το δέρμα του. Τον ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια (μεγέθους καρυδιού).

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τις τριμμένες ντομάτες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σβήνετε με το κρασί.

Βράζετε τις πατάτες ολόκληρες για 15 λεπτά, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε ροδέλες.

Ανακατεύετε τον μπακαλιάρο με το μίγμα του κρεμμυδιού, τα αβγά, το μαϊντανό και το δυόσμο, την κανέλλα, το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι.

Ανοίγετε τη ζύμη σε τρία φύλλα: Απλώνετε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί με διάμετρο 35 εκ. (ή στο ταψί της κουζίνας σας), έτσι ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά του ταψιού. Αλείφετε με λάδι και σκεπάζετε με ένα δεύτερο φύλλο.

Αραδιάζετε τις ροδέλες πατάτας, τις αλατοπιπερώνετε και από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα το μίγμα του μπακαλιάρου. Σκεπάζετε με το τρίτο φύλλο και διπλώνετε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης που περισσεύει σχηματίζοντας ένα ζυμαρένιο κορδόνι. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι, χαράζετε την μπακαλιαρόπιτα σε μερίδες, τη ραντίζετε με λίγο νερό, πασπαλίζετε με σουσάμι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο