OliveMagazine

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

Μερίδες:για 20 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:50'
Έτοιμο σε:2:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 8 φύλλα για πίτες (του εμπορίου) ή 4 σπιτικά
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού νερό
  • Για τη γέμιση

  • 1½ κιλό κρέας από αρνί ή μοσχάρι χωρίς κόκαλο (ή ανάμικτο αρνί με κατσίκι), σε μερίδες
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • ⅔ φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ⅓ φλιτζανιού κόκκινο κρασί
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη, τριμμένη, ή 2 κουτ. γλυκού φρέσκια
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σοτάρετε το κρέας σε τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε ενάμισι φλιτζάνι νερό και το βράζετε. Όταν μαλακώσει τελείως, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομματάκια.

Αναμιγνύετε τα κομματάκια του κρέατος με τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το τυρί, τα αβγά, το μαϊντανό, τη μαντζουράνα, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το διαλυμένο ντοματοπελτέ, το λάδι και τέλος το ρύζι. Τα ανακατεύετε για να μοιραστούν ομοιόμορφα μέσα στη γέμιση.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί και φροντίζετε να εξέχουν οι άκρες του από τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα διπλώνοντάς τα έτσι ώστε να χωράνε στο ταψί χωρίς να εξέχουν από τα πλάγια και τα αλείφετε ενδιάμεσα με το μίγμα από λάδι και βούτυρο.

Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα και την πιέζετε λίγο με το πίσω μέρος μιας κουτάλας. Ραντίζετε το μίγμα με ⅓ φλιτζανιού νερό για να μπορεί να βράσει το ρύζι. Σκεπάζετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, στρώνοντάς τα με τον ίδιο τρόπο όπως τα κάτω φύλλα. Το τελευταίο φύλλο το στρώνετε από πάνω έτσι ώστε να εξέχει λίγο από τα πλάγια και το σπρώχνετε με το πινέλο για να πάει από κάτω και γύρω γύρω από τα υπόλοιπα φύλλα.

Τρυπάτε το πάνω φύλλο με οδοντογλυφίδα και ραντίζετε την επιφάνεια με το λάδι και λίγο νερό. Ψήνετε την πίτα στο για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας (μπορείτε να δοκιμάσετε τρυπώντας το κρέας στην πίτα με μυτερό μαχαίρι). Αν έχει πάρει πολύ χρώμα στη μέση του ψησίματος, σκεπάζετε την πίτα με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο.

Αφήνετε την πίτα να κρυώσει λίγο. Την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr