OliveMagazine

Κεφτεδάκια μελιτζάνας με ξιδάτη σάλτσα ντομάτας

Κεφτεδάκια μελιτζάνας με ξιδάτη σάλτσα ντομάτας

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τα κεφτεδάκια

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 80γρ. παξιμάδι
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • ¼ κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 100γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • αλεύρι, για το πανάρισμα
  • σπορέλαιο, για το τηγάνι
  • γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 30ml ξίδι βαλσαμικό, λευκό
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 500γρ. ντομάτες φρέσκες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 5-6 φύλλα βασιλικό φρέσκο, χοντροκομμένα
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό, χοντροκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τα κεφτεδάκια μελιτζάνας: Ακουμπάτε τις μελιτζάνες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνετε στον φούρνο (ή στα κάρβουνα αν έχετε ανάψει φωτιά) μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν μέχρι μέσα.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελάχιστα το σκόρδο, ίσα να βγάλει το άρωμά του, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Σβήνετε με το ξίδι, προσθέτετε τον πελτέ, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Μόλις δέσει η σάλτσα αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τον βασιλικό και τον μαϊντανό.

Μόλις κρυώσουν οι μελιτζάνες και μπορείτε να τις δουλέψετε, τις ξεφλουδίζετε, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Σε ένα μούλτι ή μίξερ πολυκόφτη ρίχνετε τα παξιμάδια με τον μαϊντανό και τα θρυμματίζετε. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια μαζί με αλατοπίπερο και πλάθετε το μίγμα σε μπαλίτσες ίδιου μεγέθους.

Σε μεσαίο τηγάνι ρίχνετε μπόλικο σπορέλαιο και το ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά. Αλευρώνετε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε σε δόσεις στο καυτό λάδι. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

Σερβίρετε τα κεφτεδάκια περιχύνοντας με τη σάλτσα ντομάτας από πάνω και συνοδεύετε με το δροσερό γιαούρτι.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Tips

Παραλλαγή: Για όσους δεν προτιμούν το τηγάνι, το ψήσιμο των κεφτέδων στον φούρνο είναι η ιδανική επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση πανάρετε τους κεφτέδες με τριμμένη φρυγανιά, όχι με αλεύρι, και τους ακουμπάτε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Θα βγουν εξίσου νόστιμοι και, φυσικά, πιο ελαφριοί.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο