OliveMagazine

Κεφτεδάκια τηγανητά με σάλτσα ντομάτας

Κεφτεδάκια τηγανητά με σάλτσα ντομάτας

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:1-2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τους κεφτέδες

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1-2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί (ψίχα)
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • αλάτι, πιπέρι
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό ντομάτες πολτοποιημένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα
  • 200ml κρασί λευκό, ξηρό (προαιρετικά)
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1-2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες
  • 200γρ. τρίμματα φέτας
  • ρίγανη φρέσκια
  • ελαιόλαδο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τους κεφτέδες: Μουλιάζετε το ψωμί σε λίγο νερό, το στίβετε καλά και το ρίχνετε σε ένα μπολ. Τρίβετε το κρεμμύδι, το στίβουμε με τις παλάμες σας να φύγουν τα υγρά του και το βάζετε στο μπολ με το ψωμί. Προσθέτετε τον κιμά, το σκόρδο λιωμένο, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το αβγό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώετε για 2-3 λεπτά να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε άφθονο ελαιόλαδο να κάψει. Παίρνετε μικρές ποσότητες από το μίγμα του κιμά και πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια. Τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε, φροντίζοντας να τα γυρίζετε ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ και ανακατεύετε. Αφήνετε να βράσει για 3-4 λεπτά και σβήνετε με το κρασί (αν το χρησιμοποιήσετε).

Όταν εξατμισθεί το αλκοόλ, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζετε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά, ώσπου να μείνει με λίγο ζουμί. 2-3 λεπτά πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε και το βασιλικό ή το μαϊντανό.

Για τις τηγανητές πατάτες: Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μπαστουνάκια μετρίου μεγέθους. Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις βάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις πασπαλίζετε με φρέσκια ρίγανη και τρίμματα φέτας.

Περιχύνετε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα ντομάτας και σερβίρετε όσο είναι ακόμη ζεστά, συνοδεύοντας με τις τηγανητές πατάτες.

Tips

Μπορείτε να ρίξετε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας και να τα βράσετε μαζί για 5-6 λεπτά.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr