OliveMagazine

Κις λορέν με πράσα και σύγκλινο

Κις λορέν με πράσα και σύγκλινο

Μερίδες:8-10
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 250γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτή αλάτι
  • 250γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
  • ¼ φλιτζανιού νερό παγωμένο
  • Για τη γέμιση

  • 2 πράσα κομμένα κατά μήκος στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
  • 150γρ. σύγκλινο, σε κυβάκια
  • 150γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
  • 300ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 2 αβγά
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο βούτυρο για το ταψί
  • λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε στον κάδο του μίξερ το μισό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι και ρίχνετε τα κυβάκια από το κρύο βούτυρο σταδιακά, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.

Όταν έχετε ρίξει όλο το βούτυρο, δυναμώνετε στη μεσαία ταχύτητα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το βούτυρο. Χαμηλώνετε ξανά την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και στη συνέχεια το παγωμένο νερό. Ανακατεύετε ελάχιστα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια πλάθετε λίγο τη ζύμη με τα χέρια, την κάνετε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ρίχνετε τα πράσα σε ένα τηγάνι με 2-3 κουτ. σούπας νερό, σκεπάζετε με καπάκι και το αφήνετε σε δυνατή φωτιά να αχνιστούν. Όταν εξατμιστεί το νερό προσθέτετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά. Μεταφέρετε σε πιάτο και αφήνετε να κρυώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή ταρτιέρα, ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια και απλώνετε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά.

Απλώνετε το πράσο στον πάτο της τάρτας και από πάνω μοιράζετε σε όλη την επιφάνεια το σύγκλινο ομοιόμορφα. Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνετε ελαφρά. Ανακατεύετε μέσα την τριμμένη γραβιέρα και περιχύνετε τη γέμιση της τάρτας.

Την ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν η ζύμη και η γέμιση. Τη σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr