Έχετε ήδη βαθμολογήσει τη συνταγή.
Στη Σάμο λέγεται «κουρκούτα» ή «κέρασμα του τρύγου», αφού γίνεται με το μούστο από τα πρώτα σταφύλια. Αυτή η δροσερή, διαυγής κρέμα από το χυμό σταφυλιών μας γλυκαίνει χιλιάδες χρόνια τώρα. Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο την αναφέρει ως «οινούτα». «Οινούτα» όμως λεγόταν και στο Βυζάντιο, αλλά και «πάστελλος» ή «μουστόπιτα». Αναφέρεται δε ότι συνήθιζαν να την τρώνε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την οποία ονόμαζαν «Παστίλλη».
Παραλλαγή Ρίχνετε σε ένα μπολ 8 φλιτζάνια καθαρισμένου μούστου και 1½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό ή χονδρό. Ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί εντελώς το σιμιγδάλι και να μην κάνει σβόλους. Βάζετε το μίγμα στη φωτιά να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, βράζετε για 20-25 λεπτά. Όταν κολλάει στην κουτάλα, είναι έτοιμη. Ρίχνετε τότε καρύδια ή αμύγδαλα ή ανάλατα φιστίκια και ανακατεύετε. Αλείφετε με λίγο μούστο ατομικά μπολ, πασπαλίζετε με κανέλα και σουσάμι και ρίχνετε τη μουσταλευριά.