OliveMagazine

Κολοκοτές, οι κυπριακές κολοκυθόπιτες

Κολοκοτές, οι κυπριακές κολοκυθόπιτες

Μερίδες:για 20-25 πίτες
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:20'
Χρόνος αναμονής:12 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1-1½ ποτήρι νερό
  • 2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. κολοκύθα κόκκινη, τριμμένη
  • αλάτι
  • ¾ φλιτζανιού πλιγούρι
  • 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αποβραδίς ανακατεύετε την τριμμένη κολοκύθα, το αλάτι και το πλιγούρι και τα αφήνετε στο ψυγείο, να φουσκώσει το πλιγούρι απορροφώντας τα υγρά της κολοκύθας.

Για να φτιάξετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το νερό, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν και ακολούθως ζυμώνετε επί 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μισή με μία ώρα.

Προσθέτετε στη γέμιση την κανέλα, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύετε.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια που τα ανοίγετε σε φύλλα. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ, ένα μικρό πιάτο ή ένα μεγάλο ποτήρι κόβετε κύκλους από τη ζύμη. Βάζετε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, μεταφέρετε τις κολοκοτές σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε για περίπου 20- 25 λεπτά. Σερβίρονται, κατά προτίμηση, ζεστές.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr