OliveMagazine

Κολοκυθόπιτες με ντιπ γιαουρτιού

Κολοκυθόπιτες με ντιπ γιαουρτιού

Μερίδες:για περίπου 40 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή
  • 1 ποτήρι του κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό 1 λεμονιού
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα, ζυγισμένη αφού καθαριστεί
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγη κανέλα
  • 1 δάκρυ μαστίχας κοπανισμένο
  • λίγο κύμινο ή μπαχάρι τριμμένο (προαιρετικά)
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το ντιπ

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1-2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε την κολοκύθα και την κόβετε σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι αν χρησιμοποιήσετε. Προσθέτετε την κολοκύθα, ανακατεύετε καλά, ρίχνετε ελάχιστο νερό και, όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε την κολοκύθα να μαγειρευτεί μέχρι να λιώσει η περισσότερη αλλά να κρατάει και κάποια κομμάτια. Ανακατεύετε κατά διαστήματα και πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά αλατίζετε την κολοκύθα.

Μεταφέρετε την κολοκύθα σε μεγάλο σουρωτήρι με ψιλή σήτα και αφήνετε να κρυώσει και να σουρώσει καλά. Αν χρειαστεί, τη στύβετε με τα χέρια.

Βάζετε την κολοκύθα σε μπολ, προσθέτετε πιπέρι, κανέλα, μαστίχα, κύμινο ή μπαχάρι προαιρετικά και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη.

Για το φύλλο ζύμης: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά, μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνετε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί. Κατόπιν, μεταφέρετε τη ζύμη σε λεία, αλευρωμένη επιφάνεια και με πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο. Με κουπ πατ κόβετε σε στρογγυλούς δίσκους. Βάζετε σε κάθε δίσκο μία κουταλιά γέμιση και διπλώνετε σε μισοφέγγαρα. Αλείφετε τις άκρες τους με νερό και πιέζετε ολόγυρα με πιρούνι, για να κλείσουν καλά.

Τηγανίζετε τις κολοκυθόπιτες σε ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις ακουμπάτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε τις κολοκυθόπιτες ζεστές, συνοδεύοντας με το ντιπ που φτιάχνετε ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο