OliveMagazine

Κοτομπουγάτσα με γραβιέρα

Κοτομπουγάτσα με γραβιέρα

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες (κάθε πακέτο περιέχει 10 - 11 φύλλα)
  • 1½ φλιτζάνι ψαχνό από βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο, κομματιασμένο
  • 400ml γάλα
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 250γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 500γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με το πιρούνι
  • 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φτιάχνετε τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν δείτε ότι πάει να πάρει βράση, ρίχνετε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει, ανακατεύοντας πολύ συχνά ώστε να μην κολλήσει αλλά και για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα τυριά, τα αυγά και τα κομματάκια του ψημένου ή βρασμένου κοτόπουλου και ανακατεύετε καλά.

Τέλος, ρίχνετε λίγο τριμμένο μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα κατά μέρος, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζετε πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.

Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα μέτριο ορθογώνιο πυρίμαχο ταψάκι (χρησιμοποιείτε το τυπικό σπιτικό ταψάκι με διαστάσεις περίπου 40x28 εκ.) και στρώνετε 5 από τα φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά με πινέλο, ένα-ένα. Αδειάζετε την κρέμα από πάνω και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 5 ή 6 φύλλα κρούστας (ανάλογα με το πόσα περιέχει το πακέτο), λαδωμένα και αυτά ένα-ένα.

Κόβετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, τις γυρίζετε προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού. Αλείφετε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, χαράζετε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια και βάζετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή, αλλά όχι καυτή.

Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Ιδανικά, για την κοτομπουγάτσα χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα από βραστό ή ψητό κοτόπουλο, ξεψαχνισμένο και κομματιασμένο με το χέρι. Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και περισσεύματα από λεμονάτο κοτόπουλο (στραγγισμένο από τυχόν σάλτσα), όχι όμως από κοκκινιστό. Αν δεν έχετε περισσεύματα μαγειρεμένου κοτόπουλου, βράζετε για 40 - 45 λεπτά ένα ολόκληρο μπούτι κοτόπουλου (με το κόκαλο), σε άφθονο νερό, μαζί με 1/2 ξερό κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης και 2 καρφάκια γαρίφαλο. Μόλις κρυώσει το ξεψαχνίζετε, πετάτε την πέτσα και κομματιάζετε το ψαχνό.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr