kotopitakia

Υλικά

  • 250γρ. φύλλο κρούστας
  • 1½ φλιτζάνι ψαχνό από βρασμένο κοτόπουλο Νιτσιάκος, σε μικρά κυβάκια
  • 100γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι πηχτή κρέμα μπεσαμέλ
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ελαιόλαδο για άλειμμα
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό

Tips

  • Παραλλαγή: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γέμιση κοτόπουλου με 1 ½ φλιτζάνι γαρίδες βρασμένες και ψιλοκομμένες και ½ φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα. Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια σε λίγο λάδι και προσθέτετε δύο κουταλιές σούπας κρεμμύδι φρέσκο και ψιλοκομμένο, μία κουταλιά γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο, μία κουταλιά σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο, δύο κουταλιές σούπας γαλέτα, τις γαρίδες, το μοσχοκάρυδο και τη μπεσαμέλ. Συνεχίζετε τη διαδικασία όπως πιο πάνω.

Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων γίνεται με κοτόπουλο Νιτσιάκος και δίνει το “παρών” παντού, από το βαλιτσάκι με το κολατσιό για το σχολείο ή το γραφείο μέχρι τα παιδικά πάρτι και τις φιλικές μαζώξεις.

Ανακατεύετε το κοτόπουλο με τη φέτα, τη μπεσαμέλ και το μοσχοκάρυδο. Αν η φέτα δεν είναι αλμυρή, προσθέτετε και λίγο αλάτι.
Κόβετε όλα τα φύλλα κρούστας κατά μήκος σε τέσσερις ίσες λωρίδες (περίπου 12 εκ. πλάτος).
Παίρνετε μία-μία λωρίδα και την αλείφετε με λίγο λάδι. Τοποθετείτε ένα κουταλάκι γλυκού γέμιση στην κάτω δεξιά γωνία του φύλλου, αφήνοντας λίγη απόσταση από την άκρη. Διπλώνετε τη δεξιά γωνία έτσι ώστε να δημιουργηθεί τρίγωνο και συνεχίζετε το δίπλωμα από γωνία σε γωνία. Τοποθετείτε τα τριγωνάκια, με την ένωση προς τα κάτω, σε ταψί αλειμμένο με λάδι και τα περνάτε από πάνω με τον κρόκο αβγού.
Ψήνετε τα τριγωνάκια στους 170-180 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε το κοτόπουλο με τη φέτα, τη μπεσαμέλ και το μοσχοκάρυδο. Αν η φέτα δεν είναι αλμυρή, προσθέτετε και λίγο αλάτι.

Βήμα 2

Κόβετε όλα τα φύλλα κρούστας κατά μήκος σε τέσσερις ίσες λωρίδες (περίπου 12 εκ. πλάτος).

Βήμα 3

Παίρνετε μία-μία λωρίδα και την αλείφετε με λίγο λάδι. Τοποθετείτε ένα κουταλάκι γλυκού γέμιση στην κάτω δεξιά γωνία του φύλλου, αφήνοντας λίγη απόσταση από την άκρη. Διπλώνετε τη δεξιά γωνία έτσι ώστε να δημιουργηθεί τρίγωνο και συνεχίζετε το δίπλωμα από γωνία σε γωνία. Τοποθετείτε τα τριγωνάκια, με την ένωση προς τα κάτω, σε ταψί αλειμμένο με λάδι και τα περνάτε από πάνω με τον κρόκο αβγού.

Βήμα 4

Ψήνετε τα τριγωνάκια στους 170-180 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Elena Jeffrey