OliveMagazine

Κοτόπουλα νανάκια με μαροκινά μπαχαρικά και σάλτσα πορτοκάλι – μέλι

Κοτόπουλα νανάκια με μαροκινά μπαχαρικά και σάλτσα πορτοκάλι – μέλι

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:60'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:2:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 3 κοτόπουλα νανάκια 750-800γρ. περίπου το καθένα
  • 1½ κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου
  • 1½ κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
  • 8 σπόρους καρδάμωμο
  • 2 φύλλα δάφνης σπασμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 12 γαρίφαλα ολόκληρα
  • 600γρ. καρότα καθαρισμένα, σε διαγώνιες φέτες του 1,5εκ.
  • 3 κρεμμύδια μικρά ολόκληρα (να χωρούν στην κοιλιά των πουλερικών)
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • ⅓ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
  • ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα μελιού-πορτοκαλιού:

  • 1 φλιτζάνι κρασί Muscat Λήμνου
  • ⅔ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
  • 1½ κουτ. σούπας μέλι
  • 2½ φλιτζάνια ζωμό που έμεινε στο ταψί από τα κοτόπουλα
  • 1½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ (αν χρειαστεί)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αλέθετε σε μύλο ή σε γουδί το κύμινο, τον κόλιανδρο, το καρδάμωμο και τη δάφνη μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε την κανέλα, το λιωμένο σκόρδο, το χυμό πορτοκαλιού και δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο. Πλένετε και σκουπίζετε τα κοτόπουλα. Τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και ύστερα τα αλείφετε μέσα έξω με το μίγμα μπαχαρικών.

Καρφώνετε στο κάθε κρεμμύδι από τέσσερα γαρίφαλα και τοποθετείτε από ένα κρεμμύδι στην κοιλιά των κοτόπουλων. Δένετε τα πόδια τους με σπάγκο για να μην ανοίξουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.

Τοποθετείτε τα κοτόπουλα σε μεγάλο ταψί με την πλάτη προς τα πάνω. Αλατοπιπερώνετε τα καρότα και τα σκορπάτε γύρω από τα κοτόπουλα. Τα περιχύνετε με το ζωμό κοτόπουλου και το υπόλοιπο λάδι και τα βάζετε να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά για να πάρουν λίγο χρώμα.

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC και γυρίζετε τα κοτόπουλα με το στήθος προς τα πάνω. Τα ψήνετε για 40-45 λεπτά επιπλέον μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ελέγχετε το ζωμό του ταψιού και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Πρέπει να έχει αρκετό ζωμό ώστε στο τέλος να μείνουν 2½ φλιτζάνια περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε τα κοτόπουλα με το ζωμό του ταψιού μια δυο φορές ενδιάμεσα.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα μελιού-πορτοκαλιού: Φυλάτε το ⅓ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού και βάζετε σε μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός από το κορνφλάουρ. Αφήνετε να σιγοβράσει η σάλτσα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μείνουν 1 και ¾ φλιτζανιού. Αν είναι πολύ αραιή, διαλύετε το κορνφλάουρ στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτετε λίγο λίγο στη σάλτσα, μόνο όσο χρειάζεται για να πήξει ελαφρώς χωρίς να γίνει σαν κρέμα.

Κόβετε το σπάγκο και αφαιρείτε τα κρεμμύδια από την κοιλιά των πουλιών. Σερβίρετε από μισό κοτόπουλο στο κάθε πιάτο και τοποθετείτε γύρω γύρω λίγα καρότα. Περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα ή τη σερβίρετε ξεχωριστά σε μπολ. Συνοδεύετε το φαγητό με πιλάφι γαρνιρισμένο με σοταρισμένα κουκουνάρια και σταφίδες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jefrey

Tips

Αν θέλετε, μπορείτε να ετοιμάσετε το μίγμα των μπαχαρικών από την προηγούμενη μέρα.


Αν προτιμάτε το φαγητό σας με πιο υπόξινη γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μισό χυμό πορτοκαλιού με χυμό λεμονιού.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr