KOTOPOYLO GEMISTO ANOIGMA
clock icon
2:0'

Κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια και σταφίδες με σάλτσα από πετιμέζι

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο, 1½ κιλό περίπου
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. μανιτάρια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδες μαύρες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδες ξανθές
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκό κρασί Σάμου
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαραθόσπορους
  • αλάτι
  • Για το άλειμμα του κοτόπουλου

  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η πεντανόστιμη, γλυκιά γέμιση που κρύβει μέσα του το κλασικό κοτόπουλο το μεταμορφώνει σε πρωταγωνιστή του τραπεζιού. Αν θέλετε, το συνοδεύετε με πατατούλες ή αρωματικό ρύζι.

Ρίχνετε στο γουδί τους μαραθόσπορους και χτυπάτε μέχρι να σπάσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Βάζετε τους σπασμένους μαραθόσπορους σε μπολάκι. Σκουπίζετε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα και τα ψιλοκόβετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια, τις μαύρες και τις ξανθές σταφίδες και τους μαραθόσπορους. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τουλάχιστον για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν μανιτάρια. Αλατίζετε ελαφρά και σβήνετε με το κρασί και το πετιμέζι. Αφήνετε να πάρουν βράση τα υλικά και μαγειρεύετε μέχρι να φουσκώσουν οι σταφίδες και να πήξει η γέμιση.
Ετοιμάζετε το άλειμμα του κοτόπουλου: Ρίχνετε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το μέλι, το λευκό κρασί, το θυμάρι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι. Χτυπάτε καλά μέχρι να πάρετε έναν ομοιογενή πολτό. Αν βγει πάρα πολύ πηχτός, τον αραιώνετε με λίγο νεράκι.
Πλένετε το κοτόπουλο καλά, το αφήνετε να στραγγίξει και το αλατίζετε εσωτερικά και εξωτερικά. Το γεμίζετε με τη γέμιση που ετοιμάσατε και ράβετε το άνοιγμα με ειδική βελόνα και σπάγγο ή απλώς το κλείνετε τοποθετώντας ένα πράσινο μήλο.
Με ένα πινέλο αλείφετε καλά το κοτόπουλο με το άλειμμα που ετοιμάσατε και το βάζετε σε ένα ταψί. Σκεπάζετε με λαδόκολλα και το ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και αφήνετε το κοτόπουλο να ροδοκοκκινίσει καλά. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο βγάζετε το μηλαράκι, αφαιρείτε τη γέμιση και τη βάζετε σε ένα μπολ, κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε σε πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε στο γουδί τους μαραθόσπορους και χτυπάτε μέχρι να σπάσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Βάζετε τους σπασμένους μαραθόσπορους σε μπολάκι. Σκουπίζετε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα και τα ψιλοκόβετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια, τις μαύρες και τις ξανθές σταφίδες και τους μαραθόσπορους. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τουλάχιστον για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν μανιτάρια. Αλατίζετε ελαφρά και σβήνετε με το κρασί και το πετιμέζι. Αφήνετε να πάρουν βράση τα υλικά και μαγειρεύετε μέχρι να φουσκώσουν οι σταφίδες και να πήξει η γέμιση.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το άλειμμα του κοτόπουλου: Ρίχνετε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το μέλι, το λευκό κρασί, το θυμάρι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι. Χτυπάτε καλά μέχρι να πάρετε έναν ομοιογενή πολτό. Αν βγει πάρα πολύ πηχτός, τον αραιώνετε με λίγο νεράκι.

Βήμα 4

Πλένετε το κοτόπουλο καλά, το αφήνετε να στραγγίξει και το αλατίζετε εσωτερικά και εξωτερικά. Το γεμίζετε με τη γέμιση που ετοιμάσατε και ράβετε το άνοιγμα με ειδική βελόνα και σπάγγο ή απλώς το κλείνετε τοποθετώντας ένα πράσινο μήλο.

Βήμα 5

Με ένα πινέλο αλείφετε καλά το κοτόπουλο με το άλειμμα που ετοιμάσατε και το βάζετε σε ένα ταψί. Σκεπάζετε με λαδόκολλα και το ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και αφήνετε το κοτόπουλο να ροδοκοκκινίσει καλά. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο βγάζετε το μηλαράκι, αφαιρείτε τη γέμιση και τη βάζετε σε ένα μπολ, κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε σε πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb