OliveMagazine

Κοτόπουλο λαχανιά

Κοτόπουλο λαχανιά

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μέτριο, μαζί με τη συκωταριά του
  • ¼ του κιλού κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί αρετσίνωτο
  • 100γρ. πλιγούρι
  • 2-3 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
  • 2 κιλά λάχανο τουρσί*
  • 4-5 φύλλα από λάχανο φρέσκο
  • πάπρικα γλυκιά
  • πιπέρι καγιέν
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αφήνετε το πλιγούρι σε νερό να φουσκώσει και το σουρώνετε.

Ζεσταίνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά, τη συκωταριά ψιλοκομμένη, το πλιγούρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει για 6-8 λεπτά ακόμα. Τέλος προσθέτετε το κουκουνάρι.

Κατόπιν, γεμίζετε το κοτόπουλο και κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Βάζετε το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Το σβήνετε με το κρασί.

Στρώνετε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή πήλινο γιουβέτσι με τέσσερα πέντε φύλλα λάχανου, βάζετε από πάνω το κοτόπουλο και γύρω γύρω το λάχανο τουρσί.

Πασπαλίζετε γενναιόδωρα με πάπρικα και καυτερό πιπέρι, περιχύνετε με ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή ζωμό κοτόπουλου, σκεπάζετε το φαγητό με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης- Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Λάχανο τουρσί: Kόβετε ένα μεγάλο λάχανο στα τέσσερα και αφαιρείτε το χοντρό κοτσάνι του. Ετοιμάζετε άρμη γεμίζοντας ένα δοχείο με φαρδύ στόμιο με νερό και χοντρό αλάτι (όσο χρειαστεί ώστε, όταν βυθίσετε ένα ολόκληρο ωμό αβγό, να επιπλέει και στην επιφάνεια του νερού να φαίνεται το κέλυφος τόσο όσο ένα νόμισμα των 2 ευρώ). Αφαιρείτε το αβγό του τεστ και ρίχνετε το λάχανο και το χυμό ενός λεμονιού. Σκεπάζετε το δοχείο και μια δυο φορές κάθε μέρα αδειάζετε το νερό σε άλλο δοχείο και μετά το ρίχνετε ξανά στο δοχείο με το λάχανο. Αυτός ο «εξαερισμός» του λάχανου είναι απαραίτητος για να μη μυρίσει. Το τουρσί είναι έτοιμο σε 10-12 μέρες.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr