KOTOPOYLO LEMONATO ME SAFRAN1
clock icon
1:40'

Κοτόπουλο λεμονάτο με σαφράν και πιλάφι

Υλικά

  • 6 μπούτια κοτόπουλο Νιτσιάκος ολόκληρα
  • 8 κλωστούλες σαφράν, κοπανισμένες και διαλυμένες σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένο στα 4
  • 1 μέτριο καρότο καθαρισμένο, σε λεπτά μπαστουνάκια (ζουλιέν)
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • χυμό από 1-2 λεμόνια, ανάλογα με τα γούστα σας
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το πιλάφι

  • 1½ φλιτζάνι ρύζι basmati
  • 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κοτόπουλου
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κλωστούλες σαφράν τριμμένες
  • αλάτι, πιπέρι

Μία ιδιαίτερη συνταγή με κοτόπουλο Νιτσιάκος, όπου το απλό λεμονάτο στολίζεται με το άρωμα και τη γεύση του σαφράν και κατακτά επάξια τη θέση του στο κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι.

Πλένετε και σκουπίζετε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κοτόπουλο, να πάρει λίγο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και σοτάρετε για 5 λεπτά ακόμη, να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το νερό με το διαλυμένο σαφράν.
Ελέγχετε το αλάτι και προσθέτετε και άλλο αν χρειάζεται. Ρίχνετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν τα κομμάτια του κοτόπουλου, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα πρέπει το φαγητό να μείνει με τουλάχιστον 1½ φλιτζάνι ζωμό στο τέλος.
Βγάζετε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, μαζί με τα καρότα. Αν ο ζωμός είναι πολύ αραιός τον πήζετε με 1 κουτ. γλυκού αλεύρι διαλυμένο σε 1/3 φλιτζανιού νερό.
Ετοιμάζετε το πιλάφι: Βράζετε 3 φλιτζάνια νερό, προσθέτετε 2 κουτ. σούπας αλάτι και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Όταν διαλυθεί το αλάτι, προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να καθίσει για 10 λεπτά. Μετά στραγγίζετε το ρύζι και ξεπλένετε με πολύ νερό.
Βάζετε τα 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό να βράσει και προσθέτετε το ρύζι και το σαφράν. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά ακριβώς. Αν δεν έχει πιει όλο το ζωμό μέχρι τότε, τον στραγγίζετε. Προσθέτετε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε το ρύζι με πιρούνι για να μη διαλυθεί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και τοποθετείτε από πάνω το καπάκι της. Αφήνετε να σταθεί το πιλάφι για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και συνοδεύετε με το πιλάφι και το γιαούρτι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και σκουπίζετε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κοτόπουλο, να πάρει λίγο χρώμα από όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και σοτάρετε για 5 λεπτά ακόμη, να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το νερό με το διαλυμένο σαφράν.

Βήμα 3

Ελέγχετε το αλάτι και προσθέτετε και άλλο αν χρειάζεται. Ρίχνετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν τα κομμάτια του κοτόπουλου, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα πρέπει το φαγητό να μείνει με τουλάχιστον 1½ φλιτζάνι ζωμό στο τέλος.

Βήμα 4

Βγάζετε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, μαζί με τα καρότα. Αν ο ζωμός είναι πολύ αραιός τον πήζετε με 1 κουτ. γλυκού αλεύρι διαλυμένο σε 1/3 φλιτζανιού νερό.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το πιλάφι: Βράζετε 3 φλιτζάνια νερό, προσθέτετε 2 κουτ. σούπας αλάτι και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Όταν διαλυθεί το αλάτι, προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να καθίσει για 10 λεπτά. Μετά στραγγίζετε το ρύζι και ξεπλένετε με πολύ νερό.

Βήμα 6

Βάζετε τα 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό να βράσει και προσθέτετε το ρύζι και το σαφράν. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά ακριβώς. Αν δεν έχει πιει όλο το ζωμό μέχρι τότε, τον στραγγίζετε. Προσθέτετε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε το ρύζι με πιρούνι για να μη διαλυθεί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και τοποθετείτε από πάνω το καπάκι της. Αφήνετε να σταθεί το πιλάφι για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Βήμα 7

Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και συνοδεύετε με το πιλάφι και το γιαούρτι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey