OliveMagazine

Κοτόπουλο με γέμιση από ξερά σύκα, μυρωδικά, κουσκούς και κρασί

Κοτόπουλο με γέμιση από ξερά σύκα, μυρωδικά, κουσκούς και κρασί

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο 2 κιλών
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 καρότο κομμένο στα 4
  • 2-3 κλαράκια σέλινο
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση

  • 250γρ. σύκα αποξηραμένα, σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
  • 1½ φλιτζάνι κουσκούς (στιγμιαίο σε πακέτο)
  • ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • ⅔ φλιτζανιού κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε και σκουπίζετε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Το αλείφετε καλά με το χυμό λεμονιού και το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Το αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: βράζετε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο του και το αφήνετε στην άκρη. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα σύκα, το μαϊντανό, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα και το σβήνετε με το κρασί και το ξίδι. Το κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το κουσκούς, αλάτι και πιπέρι και το ανακατεύετε. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γεμίζετε την κοιλιά του κοτόπουλου με το μίγμα και μετά ράβετε το άνοιγμα με σπάγκο μαγειρικής, να κλείσει καλά. Στρώνετε στο ταψί το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο από πάνω και περιχύνετε με το λάδι. Προσθέτετε στο ταψί το ζωμό κοτόπουλου.

Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Αλείφετε το κοτόπουλο πού και πού με το ζωμό του ταψιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ελέγχετε το ζωμό και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Πρέπει στο τέλος να μείνουν δύο φλιτζάνια ζωμός περίπου για τη σάλτσα.

Βγάζετε το κοτόπουλο στην άκρη και αφήνετε να κρυώσει. Στραγγίζετε το ζωμό του ταψιού, το βάζετε σε μικρή κατσαρόλα και τον σιγοβράζετε μέχρι να μείνει 1½ φλιτζάνι. Αν είναι πολύ αραιή η σάλτσα, τότε διαλύετε μία κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ με ⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί και το προσθέτετε λίγο λίγο στη σάλτσα που σιγοβράζει ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε στα πιάτα με τη γέμιση, περιχύνοντας με λίγη σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr