OliveMagazine

Κοτόπουλο με σαφράν και λεμόνια τουρσί

Κοτόπουλο με σαφράν και λεμόνια τουρσί

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:55'
Χρόνος αναμονής:2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 δόση σαφράν σε σκόνη
  • ½ λεμόνι τουρσί, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκόρδα ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 150γρ. ελιές πράσινες
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύετε το μισό λάδι με τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα αλατοπιπερώνετε, τα αλείφετε καλά με το μίγμα και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 2 ώρες.

Ζεσταίνετε σε ταζίν ή κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα και τα σοτάρετε όλα μαζί για λίγα λεπτά επιπλέον.

Ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε το φαγητό και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Ψιλοκόβετε σε λεπτές λωρίδες το λεμόνι τουρσί, το προσθέτετε στο κοτόπουλο μαζί με τις πράσινες ελιές και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα.

Σερβίρετε το φαγητό πολύ ζεστό συνοδεύοντας με κουσκούς ή ρύζι.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Tips

Για να φτιάξετε λεμόνια τουρσί ή λεμόνια στην άρμη: Διαλέγετε ακέρωτα λεμόνια (ή λάιμ) και τα πλένετε καλά. Τα στεγνώνετε και κόβετε τα λεμόνια στα τέσσερα (στα δύο τα λάιμ, χωρίς να τα χωρίσετε). Πασπαλίζετε την ψίχα τους με χοντρό αλάτι (250γρ. για κάθε κιλό λεμονιών) και τα τοποθετείτε σε γυάλα με φαρδύ στόμιο. Τα πιέζετε με ένα βάρος (π.χ. με μια βαριά πέτρα καλά πλυμένη) για να βγει όσο περισσότερος χυμός γίνεται, προσθέτετε πιπέρι σε κόκκους και, αν θέλετε, 1 ξυλάκι κανέλας. Τα σκεπάζετε με χυμό στυμμένων λεμονιών που θα ενωθεί με το χυμό των αλατισμένων λεμονιών. Διατηρούνται για 2 εβδομάδες σε δροσερό μέρος. Κάθε μέρα ανακινείτε τη γυάλα. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε περισσότερο καιρό, καλύπτετε την επιφάνειά τους με λάδι και τα αφήνετε στο ψυγείο. Για να τα χρησιμοποιήσετε, καθαρίζετε τη σάρκα τους, τα ξεπλένετε και ψιλοκόβετε τη φλούδα τους. Το χυμό τους μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr