20190108122554_kotopoylo-me-tsai-giasemi
clock icon
1:5'

Κοτόπουλο με τσάι γιασεμί

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο Νιτσιάκος (1½ κιλό περίπου)
  • τσάι γιασεμιού
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γιασεμιού
  • ½ φλιτζάνι άγριο ρύζι
  • ½ λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα

  • 1 φλιτζάνι βερίκοκα αφυδατωμένα
  • 1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα

Άρωμα Άπω Ανατολής σε ένα εύκολο, αρωματικό και ελαφρύ φαγάκι με κοτόπουλο Νιτσιάκος.

Φτιάχνετε τσάι γιασεμιού σε 1 λίτρο νερό, το μεταφέρετε σε μπολ και μουσκεύετε μέσα του για 40 λεπτά το άγριο ρύζι. Ύστερα το στραγγίζετε και κρατάτε το τσάι.
Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, πλένετε το κοτόπουλο μέσα κι έξω και το σκουπίζετε. Το τρίβετε με το λεμόνι και το αλατοπιπερώνετε. Το βάζετε σε γάστρα, το σκεπάζετε με το καπάκι της και το ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
Το βγάζετε από το φούρνο, ρίχνετε μέσα στη γάστρα το μουσκεμένο άγριο ρύζι ανακατεμένο με το ρύζι γιασεμιού, το χυμό λεμονιού, το λάδι και το βούτυρο.
Ζεσταίνετε καλά το τσάι που μουλιάσατε το άγριο ρύζι και το ρίχνετε κι αυτό στη γάστρα. Αλατοπιπερώνετε το φαγητό όσο χρειάζεται και ξαναβάζετε τη γάστρα -ξεσκέπαστη- στο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά της γάστρας.
Γαρνίρετε το φαγητό με τα βύσσινα και τα βερίκοκα ψιλοκομμένα και σερβίρετε. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με φιστίκια Αιγίνης.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τσάι γιασεμιού σε 1 λίτρο νερό, το μεταφέρετε σε μπολ και μουσκεύετε μέσα του για 40 λεπτά το άγριο ρύζι. Ύστερα το στραγγίζετε και κρατάτε το τσάι.

Βήμα 2

Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, πλένετε το κοτόπουλο μέσα κι έξω και το σκουπίζετε. Το τρίβετε με το λεμόνι και το αλατοπιπερώνετε. Το βάζετε σε γάστρα, το σκεπάζετε με το καπάκι της και το ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Το βγάζετε από το φούρνο, ρίχνετε μέσα στη γάστρα το μουσκεμένο άγριο ρύζι ανακατεμένο με το ρύζι γιασεμιού, το χυμό λεμονιού, το λάδι και το βούτυρο.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε καλά το τσάι που μουλιάσατε το άγριο ρύζι και το ρίχνετε κι αυτό στη γάστρα. Αλατοπιπερώνετε το φαγητό όσο χρειάζεται και ξαναβάζετε τη γάστρα -ξεσκέπαστη- στο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά της γάστρας.

Βήμα 5

Γαρνίρετε το φαγητό με τα βύσσινα και τα βερίκοκα ψιλοκομμένα και σερβίρετε. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με φιστίκια Αιγίνης.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb