OliveMagazine

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Μερίδες:5
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:25'
Έτοιμο σε:1:45'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο Νιτσιάκος περίπου 1½ κιλό
  • 1½ κιλό πατάτες Κύπρου καθαρισμένες
  • 500γρ. ντομάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες
  • 10-12 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 2 φρέσκα φύλλα δάφνης
  • ½ ματσάκι θυμάρι φρέσκο
  • ½ ματσάκι ρίγανη φρέσκια
  • 200ml ζωμό κότας
  • 250ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και ροδέλες μέσα σε ένα βαθύ ταψί.

Προσθέτετε στο ταψί τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ρίγανη, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε, προσθέτετε το ζωμό και από πάνω τις ντομάτες σε φέτες. Αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να ανακατέψετε το φαγητό δύο φορές.

Αλατίζετε το κοτόπουλο μέσα έξω, το πιπερώνετε και το βάζετε στο ταψί πάνω από τις πατάτες. Ψήνετε το φαγητό για 45 λεπτά ακόμα. Αν δεν έχει πάρει χρώμα το κοτόπουλο αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200οC τα τελευταία 10-15 λεπτά.

Για να είστε βέβαιοι ότι έχει ψηθεί σωστά το κοτόπουλο, μετράτε με το ειδικό θερμόμετρο φούρνου και τσεκάρετε τη θερμοκρασία μέσα στο κοτόπουλο, η οποία πρέπει να φθάσει τους 70 βαθμούς τουλάχιστον. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr