arni_koukouloto apo tin Beroia __1996
clock icon
2:0'

Κουκουλωτό από τη Βέροια

Υλικά

  • 2 κιλά μπουτάκι αρνίσιο, σε μικρούς κύβους
  • 2-3 μπόλιες αρνίσιες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • λίγο μπαχάρι και λίγο κύμινο
  • 2 κιλά πατάτες
  • 1 ντομάτα φρέσκια, ξυσμένη στον τρίφτη
  • χυμό λεμονιού
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Θυμίζει τους μακεδονίτικους τσιγεροσαρμάδες. Χαρακτηριστικό αυτής της παραδοσιακής συνταγής η μπόλια, που τυλίγει κομματάκια αρνιού αντί για εντόσθια. Ψήνεται στο φούρνο με λεμονάτες πατατούλες.

Πλένετε τις μπόλιες και τις αφήνετε να μείνουν για 1 ώρα περίπου σε λεκανίτσα με τόσο κρύο νερό όσο να τις σκεπάζει, μέσα στο οποίο θα έχετε διαλύσει και τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας ξίδι. Ύστερα τις καθαρίζετε αφαιρώντας τα κομμάτια με το πολύ λίπος, τις απλώνετε στον πάγκο σας και τις κόβετε σε έξι ίσα κομμάτια.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κρέας με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον πελτέ αραιωμένο με τρεις κουταλιές της σούπας νερό, τον άνηθο και τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνετε.
Μοιράζετε το μίγμα στα έξι και το τοποθετείτε πάνω στις μπόλιες που έχετε ετοιμάσει. Τυλίγετε σε στρογγυλά δεματάκια (να μοιάζουν με μπιφτέκια) και τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί με την ένωση από κάτω.
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνετε, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, τις ανακατεύετε καλά και τις αραδιάζετε στο ταψί γύρω από το κρέας. Τις περιχύνετε με την τριμμένη φρέσκια ντομάτα.
Προσθέτετε στο ταψί και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι δηλαδή να ψηθεί το κρέας και οι πατάτες και να ροδοκοκκινίσουν οι μπόλιες. Σερβίρετε το κουκουλωτό χωρίς καθυστέρηση και το συνοδεύετε με άγρια βραστά χόρτα ή αγκινάρες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τις μπόλιες και τις αφήνετε να μείνουν για 1 ώρα περίπου σε λεκανίτσα με τόσο κρύο νερό όσο να τις σκεπάζει, μέσα στο οποίο θα έχετε διαλύσει και τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας ξίδι. Ύστερα τις καθαρίζετε αφαιρώντας τα κομμάτια με το πολύ λίπος, τις απλώνετε στον πάγκο σας και τις κόβετε σε έξι ίσα κομμάτια.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κρέας με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον πελτέ αραιωμένο με τρεις κουταλιές της σούπας νερό, τον άνηθο και τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Μοιράζετε το μίγμα στα έξι και το τοποθετείτε πάνω στις μπόλιες που έχετε ετοιμάσει. Τυλίγετε σε στρογγυλά δεματάκια (να μοιάζουν με μπιφτέκια) και τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί με την ένωση από κάτω.

Βήμα 4

Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνετε, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, τις ανακατεύετε καλά και τις αραδιάζετε στο ταψί γύρω από το κρέας. Τις περιχύνετε με την τριμμένη φρέσκια ντομάτα.

Βήμα 5

Προσθέτετε στο ταψί και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι δηλαδή να ψηθεί το κρέας και οι πατάτες και να ροδοκοκκινίσουν οι μπόλιες. Σερβίρετε το κουκουλωτό χωρίς καθυστέρηση και το συνοδεύετε με άγρια βραστά χόρτα ή αγκινάρες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey