Διαδικασία
Χτυπάτε στο μίξερ χειρός το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα μίγμα ανοιχτόχρωμο και σχετικά αφράτο.
Προσθέτετε το μέλι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα σποράκια βανίλιας (ή τη σκόνη), ελάχιστο αλάτι και χτυπάτε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια σε υψηλότερη, μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή και σχετικά αφράτη κρέμα.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και τα αδειάζετε στο μίγμα του βούτυρου. Συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε με τα χέρια, μέχρι να πάρετε μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Πλάθετε με το μίγμα κουλουράκια σε σχήμα στρογγυλό ή σε κοτσιδάκια και τα αραδιάζετε στο ταψί, σε απόσταση 2-3εκ. μεταξύ τους. Τα αλείφετε με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνετε για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
Φωτογραφίες Αναστασία Αδαμάκη - Food styling Αντωνία Κατή