OliveMagazine

Κουλούρια πασχαλινά με αμμωνία

Κουλούρια πασχαλινά με αμμωνία

Μερίδες:για 60-70 κουλουράκια
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 200γρ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο, λιωμένο
  • 50γρ. μαργαρίνη
  • 250γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αβγά
  • 15γρ. αμμωνία
  • 3 καψουλάκια βανίλια
  • 130ml γάλα αγελαδινό πλήρες
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 2 κρόκους αβγών χτυπημένους με λίγο νερό για το άλειμμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά και τις βανίλιες και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα για 6-7 λεπτά μέχρι να ασπρίσει να φουσκώσει το μίγμα.

Βάζετε το γάλα σε ένα μεγάλο ποτήρι, σταματάτε το μίξερ και κρατάτε το ποτήρι επάνω από τον κάδο του μίξερ. Ρίχνετε στο ποτήρι την αμμωνία και με ένα κουτάλι ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. Αυτό το κάνετε γιατί μόλις ρίξετε την αμμωνία, το γάλα αρχίζει να φουσκώνει και να αφρίζει. Αδειάζετε το γάλα στο μίγμα του μίξερ και ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Τέλος, προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη αρκετά μαλακή και απαλή. Η ζύμη θα είναι μαλακή και θα σας δίνει την αίσθηση ότι θέλει κι άλλο αλεύρι, αλλά δεν προσθέτετε άλλο. Σκεπάζετε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθετε κουλουράκια στο σχήμα που σας αρέσει (κοτσιδάκια, κουλουράκια, σε σχήμα φ κλπ.). Τα αραδιάζετε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αλείφετε με τους χτυπημένους κρόκους.

Ψήνετε τα κουλουράκια σε δόσεις για 15-18 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb, Ματίνα Πετρουτσά

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο