OliveMagazine

Κουραμπιέδες αμυγδάλου

Κουραμπιέδες αμυγδάλου

Μερίδες:περίπου 50 - 60 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας:45'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 500γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή τσίπουρο
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200γρ. αμύγδαλα ολόκληρα
  • Για την επικάλυψη

  • 50ml ανθόνερο ή λικέρ μαστίχα
  • 500γρ. ζάχαρη άχνη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10 λεπτά. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε τους κρόκους των αβγών. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και την προσθέτετε μαζί με τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά-σιγά από σουρωτήρι, ενώ ανακατεύετε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Τέλος, προσθέτετε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα.

Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2-3 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθετε σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού. Εναλλακτικά παίρνετε μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης, την πλάθετε σε μπάλα και σε καθαρή επίπεδη επιφάνεια την απλώνετε να πλατύνει σε φύλλο πάχους 1 δαχτύλου και με κουπ πατ κόβετε κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα.

Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν. Ψήνετε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.

Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσετε να τους μετακινήσετε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν. Βάζετε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζετε ελαφρά τους κουραμπιέδες.

Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψί ώστε να σκεπαστεί. Αραδιάζετε εκεί πάνω τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζετε από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Παίρνετε με τα δυο χέρια τους κουραμπιέδες και τους δουλεύετε λίγο να σκεπαστούν καλά με τη ζάχαρη. Τους μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις, πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη μία-μία τις στρώσεις.

Tips

Εάν θέλετε μπορείτε αντί να πασπαλίσετε τους κουραμπιέδες σας με άχνη ζάχαρη να τους καλύψετε με σοκολάτα. Θα χρειαστείτε 400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα την οποία θα λιώσετε σε μπεν-μαρί. Αφού ραντίσετε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο ή λικέρ μαστίχας, τους βουτάτε στη σοκολάτα. Βάζετε τους κουραμπιέδες για λίγα λεπτά σε επίπεδη επιφάνεια στρωμένη με χαρτί ψησίματος, να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και μεταφέρετε τους σοκολατένιους κουραμπιέδες σε πιατέλα.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr