OliveMagazine

Κουρκουτούλα, κεφτέδες σε σάλτσα ντομάτας

Κουρκουτούλα, κεφτέδες σε σάλτσα ντομάτας

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:30 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 300γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 200γρ. χοιρινό κιμά
  • 1 αβγό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας αλεύρι
  • 30ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 500ml χυμό ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • έτοιμο πιλάφι για το σερβίρισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Μουλιάζετε καλά το ψωμί σε ένα μπολ με νερό. Το στύβετε πολύ καλά. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και τρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τον κιμά, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε για 5 λεπτά περίπου. Τον αφήνετε σκεπασμένο στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Πλάθετε τον κιμά σε μέτριους κεφτέδες και τους πατάτε ελαφρά να γίνουν πιο πλακέ και όχι στρογγυλοί. Σε ένα τηγάνι βάζετε μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει και τους τηγανίζετε καλά και από τις δύο πλευρές. Τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους κρατάτε ζεστούς.

Για τη σάλτσα: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να χρυσίσουν. Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε να σκουρύνει ελαφρά, σβήνετε με το ξίδι και χαμηλώνετε τη φωτιά. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και 200 ml νερό.

Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει και, λίγο πριν πήξει εντελώς, προσθέτετε τους κεφτέδες και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σιγοβράζετε για 1-2 λεπτά επιπλέον. Σερβίρετε τους κεφτέδες με άφθονη σάλτσα και πιλάφι.

Φωτογραφία- Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Tips

Το όνομα κουρκουτούλα είναι το χαϊδευτικό της κουρκούτης και προέρχεται από την προσθήκη του άλευρου στη σάλτσα.


Αν θέλετε, μπορείτε να ψήσετε τους κεφτέδες στον φούρνο.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr