Διαδικασία
Βράζετε τις κοχύλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, υπολογίζοντας 2-3 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο τους (το μαγείρεμά τους θα ολοκληρωθεί στο φούρνο). Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε κατά μέρος, ζεστές.
Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της και τα αφήνετε κατά μέρος.
Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σπανάκι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφού κρυώσει λίγο το πολτοποιείτε στο μπλέντερ και ρίχνετε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το κατίκι, τον πελτέ, τον άνηθο, το ζαμπόν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Τέλος, προσθέτετε το αβγό, ανακατεύετε καλά για να ενσωματωθεί στο μίγμα και το αφήνετε στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Λαδώνετε ελαφρώς ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί που να χωράει τις κοχύλες σε μονή στρώση. Τις αραδιάζετε στο ταψί, με το άνοιγμά τους προς τα πάνω, και τις γεμίζετε κατά τα 3/4 με το μίγμα της γέμισης. Το άνοιγμά τους είναι σχετικά μεγάλο και γεμίζουν εύκολα με ένα κουταλάκι του γλυκού, αλλιώς τις γεμίζετε με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Περιχύνετε τις κοχύλες με τη σάλτσα και από πάνω ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Τέλος, πασπαλίζετε ομοιόμορφα με την τριμμένη γραβιέρα και βάζετε το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε το φαγητό για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η κρέμα. Σερβίρετε τις κοχύλες ζεστές ή χλιαρές.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή
Tips
Κοχύλες και σαλιγκάρια μεγάλα όπως αυτά της φωτογραφίας θα βρείτε σε επιλεγμένα super market και ιταλικά delicatessens.