OliveMagazine

Κρέμα καταλάνα

Κρέμα καταλάνα

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 λίτρο κρέμα γάλακτος ή 400ml κρέμα γάλακτος και 400ml γάλα πλήρες (εγώ έτσι τη φτιάχνω)
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • τη φλούδα από ένα λεμόνι
  • 6 κρόκους αβγών
  • 2 κουτ. σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 8 κουτ. σούπας ζάχαρη γεμάτες
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ρίχνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα (αν χρησιμοποιήσετε και τα δύο), τη φλούδα του λεμονιού και το ξύλο της κανέλας. Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να πάρει βράση.

Το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και να απορροφήσει τα αρώματα.

Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα περιχύνετε με την αρωματισμένη κρέμα.

Ρίχνετε το μίγμα ξανά στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.

Περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τυχόν σβόλους, τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα. Μοιράζετε την κρέμα σε 8-10 ατομικά πυρίμαχα σκεύη (ραμεκέν). Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο για να παγώσουν καλά.

Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους από μια γερή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να καραμελώσει. Ύστερα αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι. Είναι η κατάλληλη στιγμή να σερβίρετε τις κρέμες σας!

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Tips

Είναι σημαντικό να κάνετε την καραμέλα την τελευταία στιγμή. Αν την κάνετε νωρίτερα και αφήσετε τις κρέμες στο ψυγείο, η καραμέλα θα λιώσει και η κρέμα σας θα βρεθεί να κολυμπάει μέσα σε ένα αραιό σιρόπι καραμέλας, πράγμα που δεν το θέλουμε.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr